Лијечење правосуђа

Жељка Домазет

Да ли ће Тужилаштво и Суд БиХ послушати налоге Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) када је ријеч о рјешавању предмета ратних злочина који им је дао у задатак да сваки налаз и препоруке британског судије Џоане Корнер добро разраде, биће познато тек на наредној сједници ВСТС-а.

Корнерова је у својој анализи констатовала да у овим правосудним институцијама много шта не штима када је ријеч о рјешавању предмета ратних злочина.

Чланови ВСТС-а који су коначно, након неколико мјесеци, анализирали налазе Корнерове, констатовали су да се ни Суд ни Тужилаштво под кринком независности не могу понашати као отуђени центри моћи и да примједбе које им дају јавност и стручњаци попут Корнерове не смију третирати као удар на независност него позив на поспремање и рад.

Неоправдано је такође што и сам ВСТС никада није одржао сједницу на којој би пред јавношћу суочио главног тужиоца Горана Салиховића и предсједника Суда Медџиду Кресо да их испита због чега се на предметима ратних злочина не ради како је прописано Стратегијом и због чега се чека да свједоци умиру и да биологија умјесто правосуђа рјешава предмете. И једно и друго су врло гласни и јасни када се тражи новац за плате, накнаде, путовања, а када треба проговорити о раду, односно нераду тада се ратује саопштењима и пребацивањем кривице једних на друге.

Према налазима Корнерове, у трци за нормом један тужилац дужи преко стотину предмета, истражиоци немају никаква знања, не постоји никаква досљедност у правној квалификацији кривичног дјела, а тек када се године изгубе на траљавим истрагама, Суд одлучује да ли ће одређени предмет пребацити на ентитетске или кантоналне судове. Није стога чудо што се на ВСТС-у чула и констатација да би налазе Корнерове ове двије правосудне институције на нивоу БиХ требало да узму као свој устав.

Врло лоше се радило и добило се ништа. Да ли ће дијагнозе британског судије, који је у Хагу радио на предметима ратних злочина, правосудне институције узети у обзир при лијечењу пропуста, остаје да се види.

Октобарска сједница ВСТС-а ће показати да ли су озбиљно схватили задатке који су им дати или ће само констатовати да је болест у правосуђу на нивоу БиХ, бар када је ријеч о рјешавању предмета ратних злочина, толико напредовала да помоћи нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана