Лидери

Сандра Милетић
Лидери

Први пут су се јуче у Бањалуци окупили предсједници региона и најзначајнији политичари у БиХ.

Бањалука је тако јуче била својеврстан "мини Дејтон за помирење у регији".

Оно што је веома занимљиво јесте то да ти званичници у Бањалуку нису стигли на неки политички скуп или самит, већ на позив једног медија, тачније "Независних новина".

Повод окупљања, наиме, била је манифестација "Независних" поводом додјеле награде за личност године хрватском предсједнику Иви Јосиповићу.

На позив већинског власника "Гласа Српске" и директора и власника "Независних новина" Жељка Копање да дођу у Бањалуку и присуствују манифестацији, одазвали су се, поред, наравно, Јосиповића, и предсједници Србије и Црне Горе Борис Тадић и Филип Вујановић.

Манифестацију су увеличали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, лидери партија, амбасадори у БиХ, званичници ФБиХ и многи други.

Успио је, дакле, Копања, власник медија, да на једном мјесту, и то у Бањалуци, окупи највише званичнике региона и организује највећи скуп одржан у Републици Српској.

Оно што је значајно јесте то што је њихов долазак у Бањалуку искоришћен за низ билатералних сусрета на којима је истакнута важност регионалног помирења, у чему БиХ, па тако и Бањалука може да одигра важну улогу.

Да залагање за регионалну сарадњу и помирење заиста постоји, сви су потврдили доласком у Бањалуку.

Веома је важно у цијелој овој причи и да се показало да медији могу да имају позитивну улогу у комуникацији и помирењу, а не само негативну и ратнохушкачку коју смо гледали и слушали годинама уназад.

И да могу уз добру вољу и залагање да окупе највише званичнике у региону како би разговарали о сарадњи и помирењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана