Личне инвалиднине

Милијана Латиновић

На животном путу сваки човјек кад-тад наиђе на препреке, а они којима судбина није била наклоњена морају смоћи снаге да се сваки дан боре како би имали барем приближно равноправан положај у друштву.

Особе са потешкоћама у развоју и инвалидитетом муку муче са бројним проблемима и предрасудама на које наилазе на сваком кораку, а како им је, знају само они сами и они који су сваки дан уз њих.

Упркос знању и искуству које стекну у животу, принуђени су да се изнова и изнова доказују и буду барем дупло бољи да би били на истом нивоу као остали, док има и оних који би дали све да могу да раде и зараде свој динар, али тај сан, нажалост, никад неће остварити.

Зато им је свака марка важна и њиховој срећи нема краја када знају да имају своју “зараду” каква год она била. Прве личне инвалиднине у Српској стигле су на адресе 366 корисника којима ова врста помоћи улива наду да нису заборављени и да је пред њима нека свјетлија будућност.

Међу њима су многа талентована дјеца, младићи и дјевојке који не траже ништа више осим пажње и разумијевања, које нам је, уосталом, свима потребно.

Одлука Владе РС да се овим лицима обезбиједе личне инвалиднине, како кажу многи од њих, дошла је у правом тренутку. Више од новца значи им осјећај да нису сами упркос недаћама које их тиште.

Увођењем права на личне инвалиднине направљен је велики искорак у области социјалне заштите у РС, јер први пут цивилни инвалиди добијају инвалиднину.

Можда је ова одлука могла бити донесена и много раније, али имајући у виду да је онима који зависе од других лица свака помоћ добродошла, ни сада није касно. Важно је само да се не зауставимо на овоме, јер би сваки корак уназад особама са инвалидитетом и онима са потешкоћама у развоју  угасио тек распламсалу наду и сломио крила на путу ка бољем сутра.

Надлежни треба да што прије размотре могућности да личне инвалиднине постану законска обавеза. И не само то.

У области социјалне заштите још је много отворених питања на која свакодневно указују они које ти проблеми највише притишћу. За свако од њих морамо бар покушати да пронађемо одговор, толико им дугујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана