Лична карта за Албанију

Маријана Миљић Бјеловук

Бошњачки политичари у БиХ, не марећи ни у најмањој мјери за безбједност земље и лоше билатералне односе, покушавају да прогурају споразум између БиХ и Албаније, који подразумијева узајамно путовање држављана између двије земље само са личним картама.

У њиховој намјери спријечили су их српски делегати у Дому народа Парламента БиХ, због чијих је примједаба у понедјељак одгођено изјашњавање о давању сагласности за ратификовање Споразума о измјенама Споразума између Савјета министара Албаније и Савјета министара БиХ о узајамним путовањима држављана.

Једина погодност за држављане БиХ у свему томе било би то што могу да иду у Албанију само са личном картом. Али велико питање је колико људи и ко из БиХ уопште иде у Албанију. Засигурно је ријеч о малом, односно незнатном броју људи. На крају крајева, већина становника у данашње вријеме у БиХ има пасош, тако да ни то не би био проблем за онај мали број становника који се одлучи да посјете ову земљу.

Са друге стране, склапање овог споразума могло би да остави велике и далекосежне негативне посљедице по БиХ. Прво, БиХ ни по ком основу не треба да склапа овакав споразум о узајамном путовању са Албанијом, јер се такви споразуми, и када се склапају, склапају искључиво са сусједним земљама. А Албанија нам никако није комшија.

Као друго, односи између двије земље нарушени су јер су званичници Албаније више пута инсистирали на томе да БиХ призна Косово. Другим ријечима, траже нешто што је против интереса српског народа и са чим се Срби, који су у БиХ конститутиван народ, не слажу.

Треће, одобравање Албанцима да улазе у земљу само са личном картом никако није добро из безбједносних разлога за БиХ, поготово у вријеме када све земље у свијету пооштравају контроле преласке границе.

Очигледно је да о томе поједини политичари у БиХ не размишљају, па склапају овакве споразуме, за које не постоји ниједан једини ваљан разлог да би били склопљени и ратификовани.

На потезу је Предсједништво БиХ, које ће, бар се надамо, схватити ситуацију и повући овај документ из даље процедуре с циљем спречавања хаоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана