Лицемјерне бројке

Жељка Домазет
Лицемјерне бројке

Да су манипулације бројкама већ одавно испричана прича у коју не вјерују ни наивни, најбоље показују подаци Владе Федерације БиХ која је четрнаест година послије завршетка рата без икаквог срама саопштила како се у овај ентитет вратило 139.000 Срба и како је, поред те бројке, "жељу" за повратком исказало још 180.000 српских избјеглица и прогнаника.

Не помињући ниједном ријечју фактичко стање на терену ни чињенице да су цијели кантони одавно очишћени од српског живља, Федерација БиХ је још једним лицемјерним бројкама покушала обманути јавност.

Машући бројкама у које више нико не вјерује Федерација и њене институције су "заборавиле" податак који су изнијели и представници међународних институција који су констатовали да на подручју овог "мултиетничког" ентитета не живи ни четири одсто Срба у односу на пријератне податке. Ниједном ријечју нису поменули да и 14 година послије рата Срби морају вадити личне карте у овом ентитету да би своју опустошену и спаљену имовину превели са оца на сина да би је могли продати макар у бесцијење...

Заборавиле су федералне власти да изнесу податак о томе колико данас у Сарајеву које се кити као "вишенационални" главни град БиХ живи српског живља. Заборавили су да кажу да је у том граду прије ратног погрома живјело више од 157.000 Срба и да их тренутно нема ни девет хиљада.

Нису одговорили гдје су се истопиле тако силне бројке и због чега се и данас Бошњаци изјашњавају као Срби да би попунили конститутивност српског народа у овом назови мултиентитету. Ни Федерација БиХ ни њене институције нису дале одговор због чега се у центру Сарајева пред очима полиције и федералних "душебрижника" пљачкају и скрнаве православне богомоље, руше православна гробља и обијају још непродати станови.

Не осврћу се институције у Федерацији на податке Удружења расељених лица из ФБиХ који су смјештени у Бијељини и њихове тврдње по којима се од Дејтона до данас у тај ентитет фиктивно вратило само три одсто пријератних житеља српске националности који су у међувремену помрли или продали опустошену имовину и отишли даље.

Да се поштују Устав и закони не би данас српски народ у појединим дијеловима ФБиХ, гдје још није изумро или протјеран, тврдио да је стање на терену сваким даном горе, да су бројке којима се маше још једно лицемјерје и манипулација са осиромашеним и обесправљеним народом.

Јасно је и наивнима да из тих разлога управо Бошњаци не желе попис становништва у БиХ јер би се на тај начин објелоданиле чињенице и постало јасно да се лицемјерним бројкама више не може махати и продавати магла у коју нико не вјерује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана