Лице БиХ

Жељка Домазет

Да се у БиХ ствари покушавају прекомпоновати на силу, показали су јучерашњи протести испред зграде заједничких институција.

Прича о јединственом матичном броју, која се због ината и непоштовања Дејтонског споразума, повлачи већ више од годину и по и болест једне дјевојчице злоупотријебљена је у политичке сврхе.

Свако нормалан би помогао и дјевојчици и мајци, али је јуче било очигледно да су сви заборавили болест малог дјетета и патњу њених родитеља и протесте искористили да БиХ покушају организовати без ентитета. О томе су најбоље говориле и ратне заставе са љиљанима и транспаренти БиХ без ентитета и којекакве увредљиве поруке и покличи, који су подсјећали на 1992. годину.

На истом мјесту и безмало у исто вријеме као прије двије деценије, када је у овој земљи почело крвопролиће, које је трајало четири године, догодила се блокада српских кадрова у Парламенту БиХ. Посланици, министри и сви службеници који су били у згради заједничких институција били су блокирани и запријећено им је да неће изаћи из зграде док се не договоре да БиХ буде онаква како су замислили они који су организовали протесте и прије двије деценије и ове који су се десили јуче.

Полиција Сарајевског кантона, се у цијелој овој причи понашала као да се пред зградом Парламента БиХ не дешава ништа и није реаговала да успостави ред и омогући да се евакуишу људи из ове зграде, која је јуче била оличење стања у БиХ. 

Индикативно је и то што су се међу демонстрантима налазили и људи који немају везе са матичним бројевима, а који су политичким покличима и те како показивали због чега су ту. Један од њих је и градоначелник Сарајева Иво Комшић.

Сарајево је још једном показало да нема ништа од онога чиме се тако дичи, нити је безбједан, нити је космополитски град, а понајмање град спреман да се опрости са ратним реповима.

У том и таквом граду нема будућности за Србе, то је већ свима јасно.

Они који су БиХ све ове године "умивали" тим Сарајевом, јуче су показали своје и право лице БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана