Лет у свијет

Анита Јанковић-Речевић

Још само дан дијели Бањалуку и Српску од историјског повезивања са европским метрополама које ће исписати нове странице домаћег ваздухопловства.

Први авион ирске нискотарифне авио-компаније сутра би требало да слети на бањалучки аеродром нешто иза десет часова, а на крилима "Рајанера" у град на Врбасу стићи ће 180 путника из Стокхолма. Неколико часова касније небо изнад Српске запараће звуци челичне птице која стиже из Мемингена, а прве путнике са бриселског аеродрома РС очекује у петак.

Да је увођење ових ваздушних линија добар потез, говори чињеница да су сва мјеста одавно распродата. Иако је неспорно да су на продају карата утицале ниске промотивне цијене од свега 20 евра, засигурно ни више цијене неће омести грађане да у Српску долазе или одлазе из ње у удобним летјелицама ирске авио-компаније.

Авиони "Рајанера", осим што ће скратити вишечасовна путовања и труцкања путника намјерника по лошим саобраћајницама, створиће и безброј могућности за бржи развој Српске.

Захваљујући новим ваздушним линијама Република ће практично бити  на "длану" страним туристима и уз постојеће линије за Београд, те чартер летове до Анталије небо изнад Српске коначно ће живнути.

То ће, прије свега Бањалуку, која је захваљујући ријеци Врбас и рафтингу већ неколико година у врху пожељних туристичких дестинација, уврстити међу атрактивна одредишта на мапи Европе и свијета.

Разни културно-историјски и религијски споменици који свједоче о минулим временима, богата гастрономска понуда, музички фестивали, домаће планине, бање, етно-села и рекреативни центри могли би преко ноћи постати атракција иностраним путницима.

Уз помоћ ових авио-линија наше природне љепоте практично су надохват руке страним гостима, што би могло донијети значајне количине новца домаћем становништву. 

Ирским авионима у Српску ће допутовати и многи потенцијални инвеститори који би могли створити нова радна мјеста и "погурати" развој домаће привреде.

Задатак надлежних је да раде још преданије и оштрије како би и друге авио-компаније долетјеле у Српску и како би бањалучки аеродром врвио од путника.

Надамо се да овај посао неће бити прокоцкан попут оног о превозу меса у Турску који је представљао потенцијал за развој, баш као и летови "Рајанера".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана