Лекције о истини

Ведрана Кулага Симић

Иако многи у БиХ упорно, из дана у дан, причају о помирењу и суживоту послије несрећних деведесетих година прошлог вијека, истина је да немали број тих "говорника" иза кулиса ради сасвим супротно.

Дуже од двије деценије овим поднебљем доминирају ратне теме, националне и етничке тензије које само вуку БиХ и све њене грађане тамо гдје нико нормалан не би хтио да се врати.

Тако је Влада сарајевског кантона припремила приједлог закона о образовању који прописује да наставни програми убудуће обрађују теме "опсада Сарајева и геноцид у Сребреници". Нажалост, ово није никаква новост када се зна да ученици основних школа у Кантону Сарајево уче из уџбеника историје у којима пише да су "Срби извршили агресију на БиХ" и да је "Република Српска настала на геноциду у Сребреници".

БиХ је земља три народа, али и три истине, а питање је да ли су се аутори и предлагачи тог закона и на тренутак запитали да ли у граду Сарајеву, том кантону и другима у ФБиХ има икога осим Бошњака, или су то једноставно занемарили. Као код мноштва других аката, па и највиших ентитетских обиљежја.

Да ли су се запитали колико има Срба у Сарајеву? Да ли су се осврнули на резултате посљедњег пописа становништва који су јасно показали да су Срби, па и остали, у ФБиХ сведени на ниво статистичке грешке или су пак одлучили да тај проценат сведу на нулу?

Управо тај правац су, према свему судећи, изабрали они чији су прсти умијешани у креирање поменутих закона који могу да веома узнемире духове прошлости, што је посебно опасно у земљи каква је БиХ. Земљи са три истине.

Једна од њих је и да су Срби страдали у Сарајеву. Да су главе у тим тешким годинама изгубили и Срби, Хрвати и остали, а не само Бошњаци.

Истина је да су почињени тешки злочини на свим странама, а не да су само Срби убијали оне који нису били Срби. И још је много таквих истина које представници Бошњака покушавају да крију под тепихом како би само они и даље били једини жртве и суверени власници ове, модерне, нове БиХ. Што је немогуће, ако се жели помирење, суживот и напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана