Лекција институцијама БиХ

Анита Јанковић Речевић
Лекција институцијама БиХ

Влада Републике Српске експресно је прискочила у помоћ општинама које је током овог мјесеца погодило олујно невријеме. На рачун Српца у уторак је из касе Фонда солидарности РС уплаћено 450.000 КМ, Модрича је добила 350.000, а Нови Град и Вукосваље по 100.000 марака.

Влада је била можда бржа него икада до сада будући да је невријеме у Модричи, Новом Граду и Вукосављу било почетком мјесеца, а у Српцу прошле седмице. Општинске комисије на терену нису стигле ни пописати штету коју су проузроковали вртложни вјетар и град, а средства за санацију посљедица већ су на рачуну. 

Иако издвојени милион засигурно неће бити довољан да се подмири сва настала штета, у локалним заједницама су задовољни јер су добили какву-такву помоћ коју ће прослиједити мјештанима којима је невријеме у само неколико минута почупало кров са кућа и сравнило љетину.  

Овакав потез Владе РС требало би да буде за наук институцијама на нивоу БиХ које су дужне да прискоче у помоћ грађанима када се нађу у невољи. 

С колико елана раде институције БиХ, нарочито кад је помоћ потребна српском становништву, најбоље је видљиво на примјеру Берковића. Готово годину дана та мала херцеговачка општина чекала је новац за санацију милионске штете причињене у разорном земљотресу.

Тло Берковића земљотрес јачине 5,8 степени затресао је 22. априла 2022. године, а Савјет министара БиХ тек у фебруару прошле године одобрио је милион марака за санацију посљедица. Мјештани су новац добили два, три мјесеца касније, након свих спроведених процедура. За то вријеме унесрећени Херцеговци могли су десет пута санирати посљедице разорног земљотреса, што је ко год је имао новац и учинио.  

Ништа боље нису прошли ни становници Новог Града, Костајнице, Приједора и Козарске Дубице које је у мају прошле године задесила поплава, а који су обећану помоћ Савјета министара чекали више мјесеци. 

То вријеме превише је за грађане којима је природа уништила стамбене објекте.  Зашто и како оваква питања властима на нивоу БиХ нису приоритет, питање је свих питања? 

Властодршци, од државног, ентитетског па до локалног нивоа морају бити свјесни да су грађани ти који су их бирали и да своје позиције као и све повластице које уз њих иду  дугују својим бирачима. Када се ти исти бирачи нађу у невољи због више силе, најмање што заслужују је да им се притекне у помоћ. И то у моменту кад је најтеже, а не мјесецима или годинама касније, кад живот сам по себи посложи коцкице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана