Легитиман референдум

Жељка Башић
Легитиман референдум

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су јуче Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи, чији је предлагач Влада РС, а око којег се посљедњих мјесеци створило много буке.

Представници Бошњака тврде, наиме, да је тај закон неуставан и антидејтонски, а прије и него што су видјели приједлог закона најавили су да ће на њега уложити вето у Вијећу народа РС.

Иако је ријеч закону којим су искључиво регулисана нека техничка питања попут оног ко може да тражи да се распише референдум, колико времена може да прође од дана његовог расписивања до дана спровођења итд. многи су пожурили да кажу да је ријеч о сецесији Српске, о њеном дјеловању против Дејтонског споразума и тако даље.

Већ се најављују разне казне и санкције, бошњачки политичари призивају "бонску батину", а предсједник Хрватске (у одласку) Стјепан Месић чак је запријетио пресијецањем коридора, или прецизније новим ратом, буде ли одвајања РС из БиХ (које нико у Српској и не спомену).

Није помогло ни то што су предсједник Владе РС Милорад Додик, предсједник НСРС Игор Радојичић и други званичници из Републике Српске више пута рекли да тај закон није мимо Устава и дејтонских овлашћења ентитета и да никакве везе са сецесијом нема.

Истакао је Додик да закон о референдуму није против било којег народа у РС, већ је за све који прихватају РС као демократску заједницу у којој ће моћи да одлучују о важним питањима.

A тако је ваљда у свим демократским земљама у свијету. Били смо свједоци небројено пута да се о битним питањима грађани изјашњавају управо на референдуму и на основу тога власти доносе одлуке.

И нико од тога не прави никакав проблем. Напротив, референдум се истиче као највише демократско право сваке земље.

Тако би требало да буде и код нас, али није.

Ипак, закон је усвојен, а према ријечима његових креатора, није споран и проћи ће и провјере Уставног суда и сваке друге, ако до њих дође.

Јер Српска не чини ништа неуставно и противзаконито. Само жели да сви њени грађани имају иста права као грађани других земаља и у томе нема ништа спорно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана