Лажни свједок

Жељка Домазет

Све чешћа пракса у судницама, нарочито када је ријеч о процесуирању предмета ратних злочина, да многи свједоци мијењају исказе па на главним претресима анулирају оне које су дали у истрази, због чега оптужнице падају, а одговорни за злочине пролазе некажњено, пријети да потпуно уздрма правосудни систем ове земље.

Чињеница да се на ниво статистичке грешке могу свести случајеви да је правосуђе покренуло процес против оних који су лажно свједочили, иако је лажно свједочење кривично дјело, није ништа друго до позив ратним злочинцима и њиховим штићеницима да потплате свједоке или их на неки други начин натјерају да лажно свједоче у судницама.

Да је лажно свједочење кривично дјело и да се мора процесуирати, поручује и први човјек Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија, а и главни тужилац Гордана Тадић сматра да се мора урадити детаљна анализа због чега свједоци мијењају исказе, колико су ти случајеви чести и да се на том плану мора нешто учинити и тим проблемом озбиљно позабавити правосуђе. Ако у судницама адвокати отворено говоре да ће одређени свједоци промијенити исказ, онда би то у свакој озбиљној правосудној институцији требало да буде аларм да се нешто иза кулиса муља.

Ако свједок тужилаштва мијења исказ, а адвокат одбране унапријед најављује такве ствари, онда ту сасвим сигурно нешто не штима и правосудне институције би морале овим да се позабаве на ваљан начин, јер ће у противном у шуровању између свједока тужилаштва, оптужених и његових адвоката правосуђе БиХ бити у ситуацији да све чешће оптужнице падају, а да оптужени, иако су криви, са подсмијехом гледају на сав процес и на крају још наплате одштету умјесто да заврше иза браве.

Да у цијелом процесу нешто не штима, поред тога што је лажно свједочење “постало нормално” у Суду БиХ, да нико због тога не одговара, говори и чињеница да се изјаве свједока током истраге не снимају и да свако онај ко је из било којих разлога промијенио исказ не сноси никакве консеквенце. Толико је промјена исказа свједока постала пракса да би, када би да правосуђе одлучило да истражује све те случајеве, довело само себе у ситуацију потпуне блокаде. Очито, јадац је у лошим и непрофесионалним истрагама, а на који начин тај сегмент учинити мериторнијим, свакако је задатак истражних и правосудних органа.

Како ствари сада стоје, правосуђе ове земље ће се све чешће сусретати са свједоцима који мијењају исказе, па неће бити чудо да данас-сутра цијели правосудни комплекс на нивоу БиХ, попут оне кафане у Хагу, добије назив “Лажни свједок”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана