Лажни стечајеви

Марина Чигоја
Лажни стечајеви

Иако мали акционари већ дуже вријеме упозоравају на проблем лажних стечајева у предузећима и буквално отимање имовине, правосудне институције не чине ништа.

Да је тако најбоље показује податак до којег је дошао Центар за истраживачко новинарство, а према којем је од 2000. године у БиХ стечајни поступак покренут за више од 2.400 фирми. Завршено је близу 1.900 поступака, а највећи број њих окончан је ликвидацијом.

За то вријеме није подигнута ниједна оптужница за намјерно изазивање стечаја ради преузимања имовине предузећа.

Није ли то забрињавајући податак, посебно ако се има у виду чињеница да је приватизација која је спроведена како у Републици Српској, тако и у цијелој БиХ у најмању руку била сумњива. Тако су се у процесу приватизације неријетко појављивали једни те исти ликови који су куповали и по неколико предузећа, како би, у највећем броју случајева угасили производњу, добили имовину и атрактивне локације на којима су се предузећа налазила. Машине су преко ноћи распродали, индустрију уништили, а локације продали за станоградњу.

Aкционари упозоравају да је приватизација на овим просторима само погодовала тајкунима који данас долазе до велике имовине тако што предузећа гурају у лажни стечај. Бројни су примјери за то, а неки од најпознатијих су свакако бањалучки "Метал", "Фруктона", "Чајавец" и многи други.

Велики број је и оних који су прогласили стечајеве да не би платили дуговања за порезе и доприносе, па отворили нове фирме и наставили да раде исти посао. Буџет је тако оштећен за стотине милиона КМ, а прстом нико није мрднуо.

Сасвим оправдано поставља се питање шта раде надлежне институције? Да ли се можда из немара правосуђа крије нешто друго? Да ли су појединци изнад закона? Због чега кривичне пријаве годинама скупљају прашину и чекају застару? Све су то питања на која би ове институције у најскорије вријеме морале да дају одговор, како не би дошли у ситуацију да се и ово мало предузећа која имамо, а која још колико-толико добро раде, угасе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана