Лажни Робин Худ

Мирјана Кусмук

Представнички дом Парламента БиХ прошле седмице одиграо је још једну ролу за наивне, усвајајући у првом читању са 29 гласова "за", два "против" и два "суздржана" Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се наводно укида "бијели хљеб" посланика и делегата.

Писац овог приједлога, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СББ-а, проф. др Дамир Арнаут предложио је укидање члана 48. Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, али је "заборавио" да затражи измјене и других чланова истог закона, као и других закона који се односе на исту привилегију (Закон о сукобу интереса у институцијама БиХ).

Доктору Арнауту тако се "омакло" да у приједлогу измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ измијени члан 30. тачку (с) у којем се међу врстама накнада наводи и надокнада "за вријеме продужетка радно-правног статуса изабраних особа и именованих функционера", али и члан 39. којим питање надокнада, које не третирају раније одредбе закона, "посебним актом регулише Заједничка комисија за административне послове".

Још није јасно како се то "омакло" великом правном стручњаку др Арнауту да учини такав превид? Док једни тврде да је у питању грешка проистекла из површности и дилетантизма, други су склонији мишљењу да је ријеч о намјерном пропусту како би се у јавности створио привид "социјалне емпатије" посланика Арнаута према сиромашној нацији.

Као аргумент друге тезе они наводе приватни или лични интерес породице Арнаут који је у директном сукобу са новом Дамировом ролом парламентарног "Робина Худа".

И заиста у државно дипломатској служби БиХ не постоји "огледнији" примјер непотизма, од непотизма династије Арнаут. Зато "зли језици" тврде да је посве наивно очекивати да проф. др Арнаут "сијече грану на којој сједи" или да укида привилегије свим члановима топ 1. породице на државним јаслама.

Подсјећања ради, Дамир Арнаут био је једно вријеме савјетник за уставноправна питања члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића. Потом га је Силајџић, на самом крају свог мандата, именовао за амбасадора у Аустралији. Његовог оца Боришу Арнаута истовремено је именовао за амбасадора у Београду. Мама и супруга, Мирсада Арнаут у исто вријеме била је први секретар у Амбасади БиХ у Вашингтону.

И ту није крај приче о династији Арнаут. Дамирова супруга Сања Багарић била је медијски савјетник Хариса Силајџића, а по повратку из дипломатске мисије из Канбере вратила се на екране ФТВ-а.

Ни ту није крај. Дамиров стриц, а Боришин брат, Срђан Арнаут био је замјеник министра правде БиХ, а његова кћерка Сања запослена је у Парламенту БиХ! 

Али да се вратимо предлагачу, тачније писцу Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Питања је неколико.

Да ли је реално очекивати да се морални преображај Дамира Арнаута догоди истовремено са његовим политичким преображајем?

Да ли је др Арнаут из посве прагматичних и личних разлога заборавио свог "политичког оца" Хариса Силајџића и обрео се у странци Фахрудина Радончића?

Или му се једноставно више допао програм СББ-а, него што му се допадао програм Странке за БиХ?

Наравно да није. Јер, прича о Дамиру Арнауту само је једна у мору сличних о страначким прелетачима, које не води ни идеја ни идеологија, него лична корист. У народу такве зову "подгузним мувама" сваке власти. Зато је и морални преображај Дамира Арнаута у "босанског Робина Худа" прича за малу дјецу.

Али овим није ријешена "тешка" дилема. Да ли је доктор правних наука Арнаут из незнања заборавио да измијени све чланове закона или је грешку направио намјерно?

У овдашњој јавности Дамир Арнаут остао је упамћен као шеф тима одбране Ејупа Ганића када је овај по потјерници Србије ухапшен у Лондону због ратног злочина. Оно што је мало познато јесте једна чаршијска легенда која каже да је Арнаут при повратку са Ганићем из Лондона на сарајевски аеродром наручио да га сачекају транспаренти: "Дамире, хвала ти".

Ако се узме у обзир тај детаљ из богате биографије Дамира Арнаута, није искључено да је грешка направљена из чисто унутрашњих, психолошких разлога. Да све остане исто, али да творца наводне измјене закона пред Парламентом БиХ дочекају транспаренти "Дамире, хвала ти".

И "народ" сит ("бијели хљеб") и "Нарцис (Арнаут) "на броју".  А послије, ако га се "сете - сете".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана