Лажни пензионери

Данијела Бајић

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС већ дуже вријеме води борбу против превараната који на разне начине покушавају да се дочепају пензије на коју немају право.

Тако је у протеклих шест година Фонд ПИО раскринкао на стотине корисника који су нелегално стекли пензију, док је њих више од 40 зарадило кривичну пријаву.

Њихово повјерење прокоцкало је највише корисника инвалидске пензије, који су до чека дошли помоћу фалсификоване медицинске документације, са дијагнозама као што су психозе, посттрауматски стресни поремећај (ПТСП), депресија и шизоафективна стања.

Највише лажних налаза откривено је 2015. и 2016. године, када је затражена провјера документације за око 180 лица, а највећи “професионалци” су са подручја Херцеговине, гдје је проценат инвалидских пензија био знатно виши него у осталим филијалама. Углавном се радило о корисницима који су право на инвалидску пензију стекли у периоду од 2007. до 2009. године.

Из тог разлога у посљедњем периоду Фонд ПИО је и пооштрио провјере валидности медицинске документације, а посебно на подручју филијала Требиње и Источно Сарајево, гдје су ванредне контроле у овој и крајем прошле године резултирале престанком права на инвалидску пензију за три корисника.

Оно што је интересантно јесте чињеница да је у протеклих шест година обустављена исплата за 174.431 пензионера, те да је чек враћен у руке свега 38.493 корисника, јер су накнадно доставили прописану документацију.

Осим превара са инвалидским пензијама, било је и случајева да је након развода брака један од супружника настављао да неосновано прима породичну пензију или су дјеца примала породичну пензију и након престанка школовања.

И док су многи током дугогодишњег мукотрпног рада оставили своје здравље на радном мјесту, појединци су олако и уз помоћ лажи и фалсификовања успјели остварити права на дебље пензијске чекове. Због тога Фонд ПИО треба још више пажње да обрати на овакве и сличне проблеме и пооштри контроле, јер због превараната трпе хиљаде часних људи.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана