Лажни пензионери

Ведрана Кулага Симић

Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС већ дуго води борбу против превараната који на разне начине настоје да добију инвалидске пензије.

Што више чешљају предмете корисника, у све већем су шоку пред преварама којима су многи прибјегавали да би били пензионисани. Психозе, посттрауматски стресни поремећај (ПТСП), депресија и шизоафективна стања тек су неке од дијагноза које уз помоћ фалсификоване медицинске документације прилажу да би добили инвалидске пензије.

Највећи "професионалци" у томе изгледа да су на подручју Херцеговине, гдје је и откривено највише лажних налаза.

Из тог разлога у посљедњем периоду Фонд ПИО је и пооштрио провјере валидности медицинске документације, а посебно у том дијелу Републике Српске.

За више десетина корисника затражена је у медицинским установама у Србији и БиХ провјера њихове папирологије, након чега су у службеним дописима Фонду ПИО стигле и потврде да је 50 лица фалсификовало налазе, тачније, цијелу медицинску документацију.

Оно што је интересантно јесте чињеница да је апсолутно свих 50 откривених случајева у вези са фалсификованом документацијом било на подручју Херцеговине и филијале Фонда ПИО Требиње.

У десет отпусних писама из болница откривено је да су лажирали име истог љекара, у једном случају наведено је име љекара који никада и није радио, а у два случаја потпуно је био идентичан текст отпусних писама. 

Како су то учинили, ко им је у томе помогао и да ли има још неразоткривених случајева, на надлежним органима је да провјере и утврде.

Из Фонда ПИО поручују да ће поднијети кривичне пријаве против фалсификатора. Наглашавају и да ће наставити са детаљним провјерама како би разоткрили све кориснике који су лажним налазима остварили права на пензије.

И док су многи током дугогодишњег мукотрпног рада оставили своје здравље на радном мјесту, појединци су олако и уз помоћ лажи и фалсификовања успјели остварити права на дебље пензијске чекове. А ти други су управо разлог због чега су неопходне детаљне провјере и санкције како би цијели пензијски фонд био заштићен од фалсификатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана