Лажни инвалиди

Тања Милаковић
Лажни инвалиди

Да је Република Српска ријешила да стане украј свима онима који су навикли да по сваку цијену добију оно што хоће и да се кршењем закона и подмићивањем домогну онога што им не припада, показује и више него успјешна ревизија рјешења о личним породичним инвалиднинама која је спроведена у овој години.

Прва свеобухватна ревизија, урађена у 62 општине у Српској, на основу броја издвојених увјерења, показала је да су постигнути ефекти изнад очекивања, јер је у 33.177 обрађених предмета пронађено 4.431 спорно увјерење.

У највећем броју невалидних рјешења спорно је љекарско увјерење о инвалидитету. Нико никад у Српској није оспорио да инвалиднину треба исплатити ономе ко заиста јесте инвалид и ко заслужује да му држава бар на тај начин покуша да надокнади изгубљено, ако је то уопште могуће.

Међутим, чињеница је да су многи незаконито дошли до инвалиднина и пензија, што је у великој мјери оптеретило РС и створило притисак на органе и институције Српске.

Добар дио таквих је већ остао без права, које су нелегално уживали и то на уштрб оних којима је инвалиднина једино примање. A надлежни кажу да ће пронаћи свако спорно рјешење и о инвалиднини и преурањеном одласку о пензију, јер је Српска одлучила да заведе ред.

Доста је било поткупљивања љекарских комисија и љекара, који су за унапријед утврђену тарифу од неколико хиљада марака били спремни да напишу најтежу дијагнозу и човјека са свега пет-шест година радног стажа пошаљу држави на терет, или прецизније у пензију.

Баш због оних који, како наш народ каже, "могу волу реп да ишчупају" и оних који су здрави као дрен, а за једну, испод стола протурену коверту, постану тешки инвалиди и болесници, многи се данас питају зашто касне пензије. Уз сво право, питају се они који су те пензије и те како заслужили, радећи 40 година "пуном паром". Да све буде још горе, о пропасти Фонда ПИО причају баш они који стварају притисак на њега и троше туђи новац, изједначавајући тако број пензионера и запослених у РС.

Влада РС која је о питању ревизије рјешења о инвалиднинама већ направила велики помак, а судећи према најавама и плановима за идућу годину направиће чистку и у пензионом систему.

Осим што ће то, према садашњим процјенама, донијети уштеде од око три милиона марака мјесечно, као и 100.000 милиона марака по основу исплате инвалиднина, РС ће на тај начин у времену економске кризе пружити руку спаса онима којима је заиста тај новац једини извор прихода и који га заиста заслужују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана