Лажни гласачи

Ведрана Кулага Симић

Фиктивни гласачи само су један од "заштитних знакова" изборних година у БиХ. Тако је, нажалост, и ове године, што се показало уочи октобарских избора на којима ће становници бирати људе за које вјерују да их могу водити идуће четири године.

Сваке године изнова се упозорава на могућност покушаја изборног инжењеринга и на чињеницу да на стотине адреса у овој земљи, али и ван ње, живе појединци и групе који имају шта да сакрију од надлежних институција. Сваки пут се упозорава на исто, али мало шта је доспјело до ушију оних који изнова покушавају да преварама утичу на изборни резултат.

Такав сценарио очигледно је припреман и за ове опште изборе. На адресу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ стигле су десетине хиљада образаца из иностранства, а према налазима првих провјера, преваре се и те како крчкају у многим иностраним кухињама. Комисија је доставила Тужилаштву БиХ чак 632 копије пријава за гласање изван БиХ за које су утврђене неправилности, а ту се ради о пријавама које су достављене у име умрлих особа, пријавама које је исти подносилац доставио са различитих адреса унутар једне земље, као и пријавама истог подносиоца са различитим адресама у двије или више земаља.

Како мртви могу да гласају? Како неко може бити на више адреса истовремено или да у многим домовима буде и на десетине особа?

На та, и друга питања, одговоре треба да дају надлежни. Мора се стати у крај покушајима свих изборних превара и омогућити да избори буду фер и поштени.

Све је ближа друга недјеља у октобру када ће грађани изаћи на биралишта, испунити грађанску дужност и изабрати нове сазиве парламента и највише званичнике на нивоу БиХ, РС и ФБиХ. Један од њихових задатака у мору многих који су пред њима је да се затворе сва врата изборном инжењерингу и свим другим појавама и процесима који остављају мрљу у изборном процесу.

На страницама историје уписано је и превише таквих примјера да би ова земља могла себи дозволити такав "луксуз".

Спорне пријаве сада су у рукама тужилаца и на њима је одлука. Да ли ће и шта урадити о том питању показаће се у данима који су пред нама, али једно је сигурно. Сви надлежни у овој земљи, свако у својој области, морају да дају максимум да би био спријечен инжењеринг и заустављен и најмањи покушај преваре.

Не само на овим изборима, него на свим који тек слиједе.

Неке традиције, ипак, се морају прекинути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана