Лажне фактуре, истинити губици

Драгана Орловић

Све масовнија појава издавања лажних фактура, на основу којих се умањује плаћање пореза и царине, притиска или, боље речено - већ увелико држи у шаци ионако тешку привредну ситуацију у БиХ.

Свједоци тога су десетине милиона марака јавних прихода, који су "прогутани"  у посљедњих неколико година по основу утајених увозних дажбина.

Гдје је проблем? Да ли у несавјесном раду појединаца, у царинској служби или распрострањеној корупцији на свим нивоима?

Питање је за милион, или можда за десетине милиона марака, чији је одговор већ давно изгубљен.

Овај проблем се не завршава само на закидању при плаћању дијела који припада држави. Не, он се наставља и то тако што предузећа или појединци, који су успјели да избјегну да плате порез, своју робу могу хладно да пласирају чак и по бољим условима од конкуренције која је пословала легално.

Ево примјера.

Aко неко приликом увоза робе умјесто стварне цијене од, рецимо, 20 милиона марака, прикаже лажну фактуру да је роба коштала десет милиона, он плаћа знатно мањи ПДВ и царину од онога ко је радио све легално и по прописима. Стручњаци, опет, кажу да роба која је ушла са умањеним фактурама може да кошта знатно мање од оне која је ушла уз легалну пословну и царинску документацију.

Е, сад, шта је посљедица свега тога? Наравно, осим оних десетина марака, пардон, милиона што су изгубљени!

Много тога, а једно сасвим сигурно - да се ствара такав пословни амбијент у којем, изгледа, стагнирају и пропадају само предузећа и они које раде легално.

То је још један аларм који указује да се нешто хитно мора подузети, како би се постојећи механизми што боље унаприједили и како би се спријечио овакав начин увоза.

На лажне фактуре се покушава увести све и свашта. Од тепиха, аутомобила до прехране...

Томе се мора стати у крај.  Јер те фактуре јесу лажне, али губици нису. Свједоци су, као што рекох, оне десетине марака, пардон, милиона, збуниле ме ове лажне фактуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана