Лажне дипломе

Маријана Миљић Бјеловук

Фалсификовање диплома је сигурно једна од најразвијенијих грана пословања у БиХ, јер су копије таквих диплома о завршеним школама и факултетима редовни "гости" у ладицама и архивама фирми, установа, институцијама.

Јавна тајна је да копираних диплома има на сваком кораку, а колико год да "падају" вође овог бизниса, увијек се појављују неки нови, који настоје да своју "фирму" на сивом тржишту представе у што бољем свјетлу, односно у што бољој верзији фалсификованих докумената.

Да копираних диплома и те како има на тржишту БиХ упозорила је и Амбасада Њемачке у БиХ која је разоткрила преваре више грађана који су достављали фалсификоване сертификате о познавању њемачког језика помоћу којих су настојали да се домогну виза за дужи боравак у Њемачкој.

Ова превара није успјела упркос добро фалсификованим верзијама диплома Гете института, јер је институт претходно доставио Амбасади Њемачке у Сарајеву списак кандидата који су положили њемачки језик.

Превара о непознавању њемачког није успјела, али сигурно и даље на "тржишту" има оних који никада не буду кажњени за продавање и куповину фалсификованог знања.

Поставља се и питање зашто куповати знање? Због чега? Коме ће то служити? Одговор је сасвим јасан, никоме, па чак ни самим купцима знања. Они могу да буду само на губитку, јер су ту диплому, која никоме не служи, платили позамашном сумом новца. 

И да су ти грађани што су куповали фалсификоване сертификате о познавању њемачког језика добили визу и отишли у Њемачку сигурно се не би снашли у овој земљи и вратили би се прије него би се снашли.

Боље би било да су новац, који су уложили у добру копију дипломе њемачког, платили школу страних језика. Тај пут до Њемачке сигурно би им био лакши, краћи, те би им омогућио боље сналажење у друштву. 

Са друге страна сада су добили забрану полагања испита идућих годину, а пријете им и кривично-правне посљедице.

Очигледно је да се куповина фалсификованих диплома не исплати. Међутим, и надлежне институције у БиХ треба да ажурније баве својим послом, те да откривају и кажњавају све оне који се баве куповином и продајом копираних диплома.

За своју добробит, али и оних који због превараната не могу да уновче своје стварно знање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана