Лажне цијене, још лажнија снижења

Драгана Орловић

Ништа више и брже не привуче купца у продавнице као велики натписи на излозима - распродаја, снижење или попусти…

Као да су у најмању руку то неке кодне ријечи, па пред њима многи губе контролу и потроше више него што су планирали, или купе оно што им и није било потребно.

Тако нас у поплави поскупљења трговци све чешће знају увјеравати да баш својим акцијама спасавају наш буџет, и само су ријетки они који ће детаљније погледати производ са нижом цијеном.

Цијеном која је ријетко, или само привидно нижа.

Најчешће преваре су, како истичу стручњаци, са висином снижења, тачније, са погрешном информацијом да је цијена робе снижена рецимо за 70 одсто, а није.

Осим тога, проблем код распродаја јесу и мале количине робе која се нуди у акцији, па се неријетко деси да се оно што је на снижењу распрода веома брзо. При томе трговац и даље у излогу рекламира тај велики попуст, а да исте робе заправо и нема у радњи ако је пажљивије потражимо.

Још један од трикова којим се варају купци јесте повећање цијене непосредно прије њеног снижења, што је јавна тајна већине трговаца.

А и зашто не би, кад им се може!

Лажна снижења једна су од најстаријих варки којом се служе готово сви трговци, а које су свјесни и сами потрошачи.  Ипак, то тако већ годинама пролази јер ова област није довољно законски уређена.

Тржишни инспектори обављају контроле, али недовољно, јер се пропусти очигледно пропуштају.

Ни сами потрошачи нису довољно информисани шта су њихова права и шта треба да предузму ако примијете да их је трговац на било који начин преварио.

Биће можда сат-два, најдуже дан љути ако их је неки трговац "закинуо" за марку, али ријетки су они који ће на прави начин одреаговати и закуцати на врата неког од удружења за заштиту потрошача. Ни тим истим појединим удружењима не може се одати признање да добро раде свој посао.

И све док је тако биће преварених и оних који се труде да сакрију да су одговорни за ту превару. А излози ће и даље да бљеште са лажним сјајем и још лажнијим снижењима….

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана