Лажна пребивалишта

Горан Маунага

У Републици Српској постоји десетине хиљада лажно пријављених мјеста пребивалишта и то ће, ако Народна скупштина РС ускоро не усвоји закон о пребивалишту и боравишту, а Влада РС не донесе нову одлуку, бити потпуно злоупотријебљено на предстојећим октобарским изборима.

Само због немогућности уручења неких рјешења зато што је адреса била лажна, МУП РС у претходне двије године открио је око 14.000 случајева лажно пријављених мјеста пребивалишта. Ако би се кренуло са опсежним провјерама, можемо само да претпоставимо колико би било откривено лажних пријава пребивалишта.

Ријеч је, дакле, о читавој армији која би злоупотребом и заобилажењем одредаба Изборног закона могла да, као стварно непостојеће, фалсификовано гласачко тијело, а преко резултата избора, слику стања у РС прикаже лажном.

Послије наношења политичке штете Српској на тај начин, на другом мјесту је и она економска јер се буџету ускраћују средства избјегавањем плаћања пореза тако што се на лажне адресе пријављују и фиктивне фирме.

Огледан примјер за то били су локални избори у Сребреници 2012. године кад се хиљаде бошњачких гласача из иностранства незаконито пријављивало у тој општини како би добили право гласа. Сад се план преваре, исконструисан у "трусту мозгова" бошњачких странака у БиХ и у дијаспори, проширио на цијелу РС.

Застрашујући тон свему томе дао је Уставни суд БиХ који је, усвајајући апелацију Бакира Изетбеговића и укидајући Одлуку Владе РС о провјери тачности података приликом пријаве пребивалишта на територији РС, дозволио да се такав изборни инжењеринг настави.

МУП РС може да провјерава да ли се ради о лажним пријавама пребивалишта, али проблем је у томе што грађани, након одлуке Уставног суда БиХ о оспоравању Одлуке Владе РС, нису дужни да доставе документацију о потврди пребивалишта.

Несумњиво је да ће пракса лажно пријављених мјеста пребивалишта бити појачана до октобарских избора па је на властима РС да што хитније донесу и одлуке и Закон о пребивалишту и боравишту који ће, коначно, да зауставе те незаконитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана