Лажна боловања

Анита Јанковић-Речевић

Послодавци тврде да је чак 30 одсто боловања у Републици Српској лажно те да ће ако се настави овакав тренд, предузећа још више уназадити и овако руинирану привреду.

Неопходно је испитати јесмо ли заиста толико лошег здравља па је велики број радника на боловању, или има и оних који лове у мутном, па на овај начин себи обезбјеђују слободне дане.

Чињеница да од 250.000 запослених на боловање сваког мјесеца у просјеку оде њих око 9.100 је више него забрињавајућа. Посебно због тога што не треба заборавити да ово одсуство са посла не кошта само послодавца, већ и читаву привреду, односно државу.

Док је на лажном боловању радник прима плату, а послови остају недовршени, рокови пробијени, састанци одгођени…

Вриједан и одан радник је свега тога свјестан, али проблем настаје због оних који само гледају како себи да удовоље не марећи за своје колеге које ће послодавци вјероватно “натоварити” додатним послом.

У прилог таквима на руку иду и несавјесни љекари који су у стању да олако потпишу дознаку за боловање због измишљеног грипа, малаксалости, а да при том не осјећају грижу савјести.

Због свега тога захтјев послодаваца да се формира комисија која би провјеравала раднике на боловању је више него оправдан јер зашто би неко дупло “потурао своја леђа” у фирми док његов колега користи своје слободно вријеме како год пожели. Само треба повести рачуна о томе да поменута комисија ни случајно не казни заиста болесног човјека, а да се онај здрави “извуче” како је и научио.  

Чињеница је да су многи радници са ниским платама, неплаћеним прековременим радом и тешким условима за рад,

неријетко крхког здравља због чега су принуђени да одлазе на боловање.

Управо због њих потребно је истражити ко је заиста болестан, а ко измишљену болест користи као изговор да би одсуствовао са посла. Сврха тих комисија не би требало да буде само кажњавање оних који су на лажном боловању, већ и да се уоче недостаци на радном мјесту и код послодавца, те да се радницима обезбиједи бољи положај захваљујући којем ће сачувати своје здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана