Лаж о попису

Жељка Домазет

Циркус у вези са бројем становника БиХ показује сву апсурдност у којој ова земља живи.

Прво је Агенција за статистику БиХ без сагласности српских кадрова у овој институцији и Републичког завода за статистику објавила резултате пописа у које је убацила све што треба, а нарочито оно што не треба и тиме довела до раздора у земљи у којој се очигледно не можемо ни пребројати како ваља.

Да би Српску увјерили у то како се грешке настале приликом утврђивања резултата пописа могу исправити, и званичници Агенције за статистику, међународни званичници као и сви они који форсирају нетачне резултате пописа, тврдили су да ће ИМО тимови, односно међународни стручњаци за валидност пописа, исправити све што је урађено мимо правила и отклонити све грешке.

Агенција за статистику је, међутим, наново закукурикала прије зоре. У "Службеном листу БиХ" објавила је резултате пописа са којима више нико не зна ни шта ће ни како ће. Који су аргументи Агенције били да направи овај потез, нису у јавности превише појашњавали. Било како било, резултати пописа су осванули у "Службеном листу", а шта ће ова земља са њима, никоме није јасно.

Имајући у виду чињеницу да резултатима пописа вјерује једино директор Агенције за статистику који је очигледно уз нечији миг учинио то што је учинио, да иза бројки о томе колико нас има стоји ФБиХ, а нарочито бошњачке званичне елите, јасно је било и прије него што су бројке званично објелодањене да је постигнут планирани циљ да се прикаже да Бошњака у овој земљи има више од педесет одсто.

То што иза натегнутих бројки не стоји пола земље, односно Република Српска, не значи ништа друго до чињеницу да у БиХ нема сагласности ни око најједноставнијих ствари. Земља у којој се попис становништва користи за политику, а не за статистику и планове и не може очекивати да било шта иде као у осталом демократском свијету.

А ако ова земља мисли било шта учинити да би могла ући у породицу нормалних земаља, онда би ваљда попис становништва требало да јој буде основ за све. Лажни подаци, па ма колико се покушавали испеглати којекаквим објавама у службеним гласницима, неће јој донијети ни перспективу ни валидне планове ни просперитет.

Лажи, без обзира на то да ли биле објављене у "Службеном листу" или не, не могу значити ништа друго до лаж. Лажни подаци послужиће као и у свему другом, па и када је о попису ријеч, само за спорења, странпутице и неспоразуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана