Лавиринт

Ведрана Кулага Симић

БиХ је у нову годину ушла са прегршт старих проблема и са причама на које је давно требало да буде стављена тачка, али није и због тога нам је, добрим дијелом, овако како јесте.

Оправдано се стиче утисак да се појединцима у чијим је рукама власт и не помиче са садашње позиције која је, према бројним анализама, редовно на самом зачељу региона, Европе и остатка свијета. Прави одговор на питање зашто је то тако знају само они, али је несхватљив који год да је у питању.

БиХ се од почетка своје новије историје врти у лавиринту из којег се излаз не назире. У мору унутрашњих ствари и инсценираних проблема запљуснули су је неки у којима је тих трзавица и смицалица постала колатерална штета и који су додатно унијели немир међу оне који у њој још виде будућност за себе и најближе.

Мигрантска криза је један од њих. Иако поједини надлежни истичу да су, са капацитетима које имају, добро одрадили свој дио посла, јасно је да све још није завршено јер је велики број миграната још на територији БиХ и нема ни назнака да би се ускоро могао преселити у неку од земаља ЕУ, што им је и крајњи циљ.

Ситуацију на терену би додатно могли да закомпликују подаци који долазе од надлежних служби који указују на то да би мигрантски талас могао поново ојачати доласком топлих дана, а нико не може да предвиди да ли ће бити слабији, исти или јачи од овог посљедњег те да ли ће домаћи представници то искористити да у други план ставе неке важне ствари за грађане БиХ.

А таквих је препун списак.

Јасно је да се одређене ствари не могу ријешити преко ноћи, али је јасно да за неке нису потребне године, као што је случај у овој земљи, која је одавно морала да промијени начин дјеловања, али су неки одлучили да је лакше да се врте укруг.

Застој у формирању власти и на европском путу само су врх леденог бријега, а испод тога је гомила вишегодишњих проблема као што је лоша економска слика, велики број незапослених, мале плате и пензије, те разна социјална давања угроженим категоријама становништва, масовни одлазак радника и генерално лош имиџ на регионалној, европској и свјетској позорници.

Доста посла је пред актуелним и будућим челницима на нивоу БиХ, али и у Српској и ФБиХ. Сви морају да ставе општи интерес изнад личног, да добро засучу рукаве и дају све од себе како би и обични грађани видјели напредак, а не само да слушају тешке ријечи и виде блокаде на сваком кораку које овој земљи само отежавају проналазак пута из добро знаног лавиринта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана