Лагумџијино путешествије

Свјетлана Шурлан

Када је Свен Алкалај напустио позицију министра иностраних послова БиХ, мало ко је вјеровао да на његово мјесто може доћи неко ко ће на исти начин расипати јавна средства на разноразна путовања широм свијета.

Међутим, и у техничком мандату, од октобра до сада, актуелни шеф дипломатије БиХ Златко Лагумџија иде Алкалајевим стопама. Тако је за мање од пет мјесеци успио да обиђе чак 12 пута различите свјетске дестинације.

Лагумџија је стигао у Њујорк, Минхен, Париз, Абу Даби, Базел, Брисел, Фиренцу, Берлин, Братиславу и Београд.

Неке од метропола посјетио је више пута, а повод за сва путовања били су му разноразни скупови које организују како бивши, тако и актуелни свјетски званичници.

На тим скуповима Лагумџија је углавном, како је саопштавано из његовог кабинета, размјењивао мишљења о ситуацији у БиХ, на Балкану, у свијету. Држао је различите презентације, али и био на изложби представника БиХ при УН и то на тему "Асиметрична љепота Јапана кроз објектив амбасадора БиХ"!?

На одређеним скуповима разговарало се и о могућим економским трендовима током и након 2015. године, па је нејасно Лагумџијино учешће на њима с обзиром на то да је био свјестан да након 2015. неће бити фактор одлучивања у БиХ.

Иако је формирање власти на нивоу БиХ започето и иако је извјесно да Лагумџија неће још дуго бити у министарској фотељи, по свему судећи он ће и ове седмице пут под ноге, и то у Вашингтон.

Повод за то му је самит антитерористичке коалиције који организује Барак Обама 18. фебруара.

Све у свему, Лагумџијини посљедњи дани на министарској позицији подсјећају на Алкалајеве, који је пред крај министровања три пута био у САД, а онда је отишао да ради за УН!

Да ли је и Лагумџија себи обезбиједио међународну позицију злоупотребљавајући своју садашњу функцију, питање је на које би он свакако требало да да одговор. Одговор треба да да и на питање какву корист су БиХ и њени грађани имали од његових путешествија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана