Лагумџијини каубоји

Жељка Добрић
Лагумџијини каубоји

Сарајево се претворило у Дивљи запад, Златко Лагумџија у шерифа, а његови платформаши у обичне каубоје. То је једини начин на који се може описати ситуација која влада у ФБиХ након што је незаконито формирана власт.

Умјесто да поштује закон, прописе и професију, директор Федералне управе полиције Драган Лукач доказао је да је од свега побројаног, Златко Лагумџија први на његовој љествици приоритета. У понедјељак је Лукач, позивајући се на "Службени гласник ФБиХ" и објаву имена нових функционера у федералној власти које је изабрао његов шеф Лагумџија, пожурио да укине лично обезбјеђење кадровима ХДЗ-а БиХ Борјани Кришто и Вјекославу Беванди и на тај начин допринесе шефовој чистки хрватских кадрова из федералне власти.

Иако се Лукач никада није ни могао назвати професионалцем, већ послушником и извршиоцем, није смио да Федералну управу полиције подреди политичким интересима појединаца, јер јој је урушио углед код свих обичних грађана ФБиХ који нису гласали за СДП и њихове сателите, а очекују да их полиција штити.

За не повјеровати је и чињеница да су новоизабрани министар финансија Aнте Крајина и потпредсједник из реда хрватског народа Јерко Иванковић Лијановић, искористивши одсуство потпредсједника федералне владе Вјекослава Беванде, а вођени начином на који су дошли на функцију, провалили у његов кабинет. Тако то раде, у стилу Били Кида, Лагумџијини политички сљедбеници или је то једноставно њихово виђење примопредаје дужности. Мени је свеједно, али мислим да људи здравог разума, па и Бошњаци у ФБиХ, не желе да их такви воде у идуће четири године.

Да платформаши нису свјесни да су пучисти, како су их назвали Хрвати након што су их истиснули из федералне власти, не би им се тако журило да се угнијезде у фотеље, нити би регрутовали своје послушнике да својим одлукама дају привидни легалитет новој власти.

Да су на правом, законитом путу, сачекали би одлуке Централне изборне комисије и Уставног суда ФБиХ који би им, да су на првом путу, потврдили мандате и одлуке, па би као господа, а не провалници, дошли на своја нова радна мјеста.

Иако желим да вјерујем у независност правосуђа у цијелој БиХ, са зебњом очекујем став Уставног суда ФБиХ, нарочито због тога што су му платформаши ажурно доставили сву тражену документацију, а дио документације су ускратили ЦИК-у, која данима понавља да је конституисање власти у ФБиХ незаконито.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана