Лагумџијине чаршијске нагодбе

Жељка Домазет
Лагумџијине чаршијске нагодбе

Да би скренуо пажњу и домаће и међународне јавности са својих неуставних потеза приликом конституисања власти у Федерацији БиХ, из које је избацио цијели један конститутивни народ, Златко Лагумџија је почео са мешетарењем и у формирању власти на нивоу БиХ.

Најприје је по Aмерици "дилао" причу како до краја године треба организовати "Дејтон два" који је, како већ и птице на грани знају, прича о стварању БиХ гдје би уз помоћ политике "један човјек - један глас" од земље направио искључиво бошњачку државу.

У БиХ би се, по Лагумџијиној замисли, друга два конститутивна народа за неких пар година борила за статус националне мањине. Но, када је видио да те ирационалне идеје нису наишле на подршку ни код Срба, ни код Хрвата, али ни код иједног релевантног званичника у међународној заједници, сада је изашао са "најновијим идејама" како да разбије коалиционе снаге из Републике Српске.

Лагумџија би сада да разједини коалицију из РС која је први пут од Дејтона до данас на политичку сцену, на нивоу БиХ, изашла јединствена.

Тако би Лагумџија сем два ХДЗ-а које је, пучистички потпомогнут бонским овлашћењима високог представника, изгурао из федералне власти, сада покушао да то учини са коалицијом СНСД и СДС предлажући да СДС изађе из коалиције на нивоу БиХ.

Они који не познају ситуацију у БиХ и Лагумџијине намјере могли би помислити како овај одавно прозрени пучиста, пресвучен у социјалдемократску одору, жели да "погура БиХ напријед". Да Лагумџијина кола ову земљу враћају деценијама уназад познато је већ сваком оном ко је иоле имао додира са босанскохерцеговачком збиљом.

Чаршијске погодбе Лагумџије јасно је да ће завршити као и све погодбе чаршије, тамо гдје им је и мјесто, на улицама чаршије из које су и никле.

Познато је и одраније да су сви они, који су слушали Лагумџију и пратили његове потезе, завршавали или као рекеташи или историјски слијепци иза којих су се дешавала страдања народа, историјске катаклизме и прогони.

Власт по принципима Лагумџије најбољи је пут за распад ове земље, која се већ одавно држи на климавим ногама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана