Лагумџија

Свјетлана Шурлан

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, послије два дана проведена на ванредном самиту Организације исламске конференције у Меки, гдје се расправљало о стању у Сирији, у вријеме док БиХ “гори” због његовог понашања управо у вези са Сиријом, долетио је у Сарајево.

Како то обично бива у БиХ, нико се не осјећа кривим за своје грешке, па тако ни Лагумџија, чак ни када прекрши Устав земље у којој министрује.

Лагумџија се није либио да, послије свог вануставног понашања давањем инструкције представнику БиХ у Уједињеним нацијама да гласа за резолуцију о Сирији, забоде прст у око свима који виде да то није исправно, те настави по своме и у Меки.

Своје недипломатско понашање покушао је да припише Предсједништву БиХ, које је оптужио да се нису састајали и разговарали о Сирији, па је, ето, на основу тога што су чланице ЕУ биле једногласне, и он сматрао да треба да се гласа за резолуцију.

Да разлога за такав поступак није имао, јасно је и Лагумџији, па је јуче покушавао да се извуче на све могуће начине, недостојне људи који се баве дипломатијом.

Он се тако похвалио резултатима путовања у Меку, кредитним аранжманима које је тамо договорио, као и проналаском великог броја истомишљеника о ономе што се дешава у Сирији.

Састао се министар са краљем Aбдулахом, принцем Фејсалом, те многобројним представницима Јордана, Омана, Кувајта, Уједињених Aрапских Емирата, Либије, Египта, Туниса, Aлжира... Сви су они, наравно, срећни што су се сусрели са Лагумџијом и што су им се отворила врата да инвестирају у овако (не)развијену БиХ.

Не подсјећају ли сви ови Лагумџијини потези на оне које је упражњавао министар иностраних послова у прошлом мандату? Не чини ли се да један човјек мисли да може да ради шта жели, а да не одговара? Смије ли ико да злоупотребљава функцију на овај начин, па звао се и Златко Лагумџија?

Нешто се мора промијенити, јер толике незаконитости се не смију дозволити једном човјеку. Треба се надати да ће Лагумџијино понашање бити кажњено, ако не раније, онда тамо гдје народ даје свој суд, на изборима!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана