Лагумџија произвођач кризе

Енвер Казаз
Лагумџија произвођач кризе

Постизборна криза у БиХ достиже ових дана свој врхунац, поступно се регионализујући и интернационализући. У њу је увучен и бачен у блато и врх сусједне Хрватске, у сарајевском и бошњачком јавном простору се до неки дан врло често наглашавало, пријатељске државе с којом БиХ дијели многе заједничке интересе. Шеф овдашњег СДП-а Златко Лагумџија је по многим оцјенама један од најважнијих произвођача кризе.

Сарајевски медији под директном контролом СДП-а, прије свега Федерална телевизија која је већ дуже вријеме уназад била бошњакоцентрично босанство врха ове странке, демонизовали су Иву Јосиповића, али и Јадранку Косор. У демонизацији Иве Јосиповића понајдаље је отишао предсједник СДП-а Златко Лагумџија.

У ту сврху он је инструментализовао дневник ФТВ, обративши се у дугом и поприлично нервозно интонираном интервјуу гледатељству, при чему је тај интервју у дневнику трајао дуже од некадашњих досадних Титових говора на телевизији.

Есдеповски медији већ дуже вријеме умјесто аргументованих политичких анализа и коментара шире пуку политичку пропаганду, кршећи темељна начела професије и умјесто јавних постају партијска гласила, чак инструменти СДП-овог вође и његове елите. На тој основи они умјесто демократије заступају стајалишта партитократије и лидерократије.

Постизборна криза на тај начин демаскирала је медијску сцену, доказавши да се она етнички лоцирала стварајући три потпуно одвојена, пречесто и непријатељски позиционирана медијска простора, те да су тзв. јавни емитери до краја политички инструментализовани и приватизовани од стране уредника и политичких лидера.

Пропагандна машинерија функционише на принципу - политички и сваки други демони су они други, они изван властите етније. Други су фашисти, јер нису за нашег вођу и његове ставове. Други су криминалци, јер крше идилу нашег једноумља. И ми смо са нашим вођом сљедбеници антифашизма, зато смо ми сви Валтери, јер ми смо патриоти....

Три потпуно одвојена, непријатељски позиционирана медијска простора производе већу штету у покорној служби политичким вођама и партијским елитама од свега што те вође и елите чине у друштвеном простору.

Јер, медији рукују најјачом од свих идеолошких снага - снагом производње идеолошко-пропагандних стереотипа о етничком другом који се у етничка тијела закивају као непоправљиве менталне слике. Снага тих слика понајбоље се огледа у коментарима на овдашњим порталима у којима је језик мржње досегао границу сличну оној коју су своједобно направиле београдска Политика и ТВ Београд под директном Милошевићевом контролом.

(Aутор је до данас био миљеник СДП-ових медија и близак ставовима те странке. Коментар преузет са Радија Сарајево у скраћеној верзији)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана