Лагумџија, Дизниленд и Триполи

Сандра Милетић
Лагумџија, Дизниленд и Триполи

Aко до краја марта не буде формирана власт у ФБиХ и на државном нивоу, улице Триполија биће Дизниленд у односу на оно што би се могло догодити овдје.

Рече то јавно лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија, при томе заборавивши да напомене да исте те власти нема зато јер сви остали у овој земљи не желе да се повинују његовој вољи и пусте да нам СДП свима командује.

Aли зато није Лагумџија заборавио да позове на немире, а према мишљењу представника српских и хрватских странака и на рат.

Истичу они и да ово није први пут да Лагумџија позива на "пушке у БиХ", умјесто да брине о социјалним питањима, економији и бољој будућности ове земље, којој је, ако ничега другог, доста рата.

Тешко је, заиста, сваком здравом разуму да помисли да неко као да прижељкује у својој земљи хаос гори од онога какав сада гледамо на улицама градова у Либији.

Лакше је изгледа, према Лагумџији, позвати на немире, него на дијалог и компромис.

A њему до компромиса и дијалога очигледно није стало. Јер Лагумџијина СДП и странке окупљене око ње, најавиле су за данас доношење одлуке о формирању Дома народа ФБиХ, упркос томе што у свим кантонима није завршен избор делегата.

Није њима битно то што изборни закон каже да се конституисању Дома народа Парламента ФБиХ може приступити тек послије избора делегата из свих десет кантона, њихове верификације коју спроводи ЦИК и објављивања у "Службеном гласнику БиХ". A то колико знамо, није урађено.

Битно је једино СДП-у да преузму власт и да из те власти елиминише из власти легитимне представнике хрватског народа, а то су ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. A јасно је да се цијели спор око формирања власти у ФБиХ своди на покушај СДП-а да добије хрватску трећину, а преко тога и апсолутну већину власти у федералној Влади.

То у БиХ нико неће дозволити, већ ће власт бити конституисана поштујући права сва три конститутивна народа. Нико засигурно неће дозволити ни да се у БиХ догоди Триполи. Ма шта на то рекао Златко Лагумџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана