Лабораторије чекају боље дане

Милијана Латиновић

Лабораторије у РС оспособљене су за провјеру основних параметара здравствене исправности и квалитета производа, док комплексније анализе још чекају потребне регулативе.

Колико је воћа у соковима које свакодневно пијемо, има ли у флашицама и цуцлама за дјецу штетних хемикалија или хормона у храни за спортисте, само су неке од анализа које су лаборантима у Српској недостижне.

Каскајући за лабораторијама у региону и свијету правдамо се високим трошковима које изискује увођење нових метода, а често нам је изговор и то што се многе од поменутих анализа не раде тако често, па њихово увођење није исплативо.

И умјесто да новац усмјеравамо на модернизацију властитих капацитета и увођење савремених метода, ми радије плаћамо скупе анализе у иностранству.

Не можемо а да се не запитамо откуд нам новац да неки узорак провјеримо у иностранству, а немамо да такве методе бар покушамо да уведемо код нас?

Из разговора са надлежнима, који на помен ових анализа кажу да се увијек можемо обратити референтним лабораторијама у региону и ЕУ, стиче се утисак да само бирамо изговоре, а да се не трудимо да отворимо све карте и видимо шта је заиста исплативије и боље.

Увођење неких од поменутих анализа, попут провјере хормона у храни за спортисте, је на прагу. Када ће ова процедура заживјети, као и обично, зависи од дуготрајних процедура. Крајње је вријеме да сви скупа почнемо да стварамо нешто за себе, нешто од чега ћемо дугорочно сигурно имати користи.

Макар радили само по неколико комплексних анализа годишње, сигурно је да би се инвестиција у модернизацију лабораторија вишеструко исплатила.

Новац који издвајамо за анализе у иностранству остајао би у Републици Српској, а будуће генерације хемичара и технолога брусиле би знање у савременим лабораторијама и биле раме уз раме са свјетским стручњацима.

Док надлежни коначно не одлуче да је вријеме да станемо на властите ноге и комплексне анализе обављамо у свом дворишту, остаје нам само да вјерујемо да је сок од боровнице који пијемо заиста направљен од сочних бобица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана