Кувајћани

Горан Маунага

То што амбасадор БиХ у Кувајту Мехмед Халиловић хоће да одлучује о преносу власништва над земљиштем у БиХ на Арапе јесте до сада невиђен апсурд.

Одмах је јасно да ту никако нису чиста посла, јер је ријеч о настојању да се Кувајћанима омогући право власништва над земљиштем које су у БиХ покуповали на незаконит начин, преко разних домаћих и фиктивних фирми.

Осим тога, вајни амбасадор Халиловић је преко Министарства спољних послова БиХ Влади ФБиХ предложио изузеће држављана Кувајта из система реципроцитета уз могућност куповине до пет дунума земљишта и 300 квадрата стамбеног простора, што значи да за њих неће важити Закон о стварним правима из 2014. године.

То значи и да би ускоро у грунту као власници земљишта у БиХ могли да буду уписани бројни Кувајћани, а колики је то проблем не треба ни говорити знајући на који су они начин долазили до тих плацева и до сада, кад на то нису имали право.

О томе да ће бити далеко повлашћенији од држављана БиХ не треба ни говорити.

Сада је очигледно да су у ту причу умијешани сви.

Јер да ту постоји имало поштовања процедуре, амбасадор Халиловић требало би да буде бар званично опоменут због таквог иступа, ако не и опозван, али од тога нема ништа пошто он то не би ни радио да од моћника није добио зелено свјетло за то.

А ако би нешто овакво прошло, дошло би до невиђеног крчмљења земљишта које би за собом повукло бројне друге проблеме.

Јер чак је и члан Академије наука и умјетности БиХ Есад Дураковић упозорио да у ФБиХ продају хиљаде хектара највредније земље Арапима и да је ријеч о интернационалном пројекту да у том ентитету буде створена муслиманија.

А како то раде локални моћници чак и у Републици Српској, јер то у ФБиХ и не изненађује, већ смо се увјерили на примјеру општине Источни Стари Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана