Куповина на грам

Маријана Миљић Бјеловук
Куповина на грам

Криза која хара годину и по натјерала је грађане да купују само за данас. Они који имају данас да купе за сутра су ријетки. Још је мање оних који одмах себи могу приуштити мјесечну набавку хране и осталих потрепштина.

Такав луксуз себи обични грађани не могу приуштити, осим ако не добију неку увозну помоћ, односно од најближих који раде у иностранству и шаљу им да преживе у земљи у којој су их оставили.

Грађани живе од данас до сутра. И до када тако, нико не зна нити се усуђује да прогнозира. А, по свему судећи, прије ће бити горе, него боље. Јер већ сада се са појединих адреса сервира најава да бисмо већ на јесен могли имати нови талас поскупљења. По свему судећи, припреме и обавјештења су почели на вријеме, тако да на горе од овог треба да се већ полако почнемо припремати.

Вјероватно ће и до тада домаћи трговци наставити да лагано дижу цијене, које ће на јесен зачинити још снажнијим таласом поскупљења. Ма, како год да се цијене у свијету буду кретале, код нас нема повратка уназад. Бар су нам то до сада у више наврата показали и доказали домаћи бахати трговци и произвођачи.

И када би цијене на свјетским берзама стрмоглаво падале, они би нашли неки, други, трећи разлог да наставе са поскупљењима и згртањем екстрапрофит на мукама грађана.

Може им се, па настављају тим темпом. Нема санкција надлежних. Новчано кажњавање није уродило плодом. Нити ће. Јер су у међувремену узели дупло више новца од грађана него што је требало, тако да им казна од 5.000 до 10.000 марака ама баш ништа не значи. Кап у мору. Ништа друго.

Једина казна која би можда стала у крај бахатим трговцима јесте кључ у браву тамо гдје убиру екстрапрофит. Па, ако ништа, бар на седам дана. Можда би их то опаметило и вратило у реалност. 

Међутим, до данас ни на кога од домаћих трговаца није примијењена таква казна. Било је најава, али оне су експресно пале у воду. Заборављене. И више их нико и не спомиње. А нема сумње да би надлежне инспекције не само требале да те казне спомињу већ да их стално примјењују.

Али у овом систему све је наопако, па тако и само кажњавање оних који се бахате и који су умислили да су изнад закона. И више је него очигледно да имају подршку са појединих републичких адреса и самих званичника, јер када им инспекција покуца на врата, прво се позову на њих. Тако је било раније, тако је данас, а нема сумње да ће бити и на јесен. Јер нема воље за корјените промјене и поштовање слова закона.

На закон се сви они редом позивају само када је њима у корист. А када је супротно, када га константно крше, онда је за њих то страни појам, који никада нису чули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана