Кула од карата

Вељко Зељковић
Кула од карата

Прва републичка банка је трећа америчка банка која је у посљедња два мјесеца доживјела колапс. Резултат је то домино ефекта и панике која се попут вируса шири међу инвеститорима, који због страха и неповјерења повлаче своје депозите из банака.

Након краха Банке Силицијумске долине једни су сматрали да се ради о изолованом случају, а други о почетку нечег много већег. Песимисти су тада упозорили да ће многе банке пропасти због ризичних и непромишљених улагања огромних свота новца у обвезнице које су због подизања каматних стопа од стране ФЕД-а изгубиле на вриједности.

Све неодољиво подсјећа на један савршени сценарио за велику финансијску олују која би се, након што погоди Америку, могла попут цунамија пренијети и на остатак свијета, поготово Европе.

Да ситуација није нимало безазлена говори и податак да је у међувремену са берзи суспендовано и трговање акцијама три америчке банке које су преко ноћи остале без 20 одсто капитала.

Нажалост, ово није једини проблем који мучи ову најмоћнију земљу на свијету. Влада САД би могла остати без новца до 1. јуна ако Конгрес не успије да подигне или суспендује горњу границу дуга која је подизана, продужавана или ревидирана чак 78 пута од 1960. године и данас износи невјероватних 31.400 милијарди. Илустрације ради, од америчког дуга би се могло направити чак осам небодера који су високи 110 метара.

Стручњаци указују да је, поред наведених разлога, ово резултат и погрешне политике Бајденове администрације. Сматрају да је она направила највећу грешку у историји фискалног планирања САД када је доносила Акт о смањењу инфлације.

Да ли је могуће да ће Америка банкротирати? Први пут у историји ова земља би дошла у ситуацију да не може да отплати дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта и срушило повјерење у САД као глобалног пословног партнера.

Експерти су упозорили да би неизвршење обавеза такође могло довести до рецесије и раста незапослености. То би такође значило да САД не би могле да позајмљују новац за исплату плата владиних службеника и војног особља, чекове социјалног осигурања или за друге обавезе.

Једноставно, читав амерички финансијски систем одавно је попут куле од карата, из чијих темеља полако испадају поједине карте. И нешто овако се и могло очекивати, јер су политичари дозволили да њима управљају вукови са Волстрита. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана