Кукољ од дипломе

Дарко Момић

Премијер Српске Радован Вишковић поприлично је узбуркао, али још више обрадовао јавност када се сазнало да је затражио податке о дипломама запослених у министарствима, републичким управама и управним организацијама или укратко запослених на државним јаслама.

Премијер са звањем доктора саобраћајних наука чијој академској каријери се не може наћи ни мрља у ствари је послао јасну поруку шта мисли о онима који немају појма шта значи рецимо парцијално полагање испита, колоквиј или семестар, који немају ниједног колегу с факултета, а камоли цимера/ку и који немају појма шта им је била тема дипломског.

Без обзира што се на основу сувих података о томе када је ко и на којој високошколској установи стекао диплому не може установити да ли је она стечена по дану или по ноћи (разумијете шта писац жели да каже), битно је да они који су свјесни да имају академско звање, али не и знање бар мало стрепе и буду у страху да ће се њихова “куповна” диплома наћи на мети просвјетних инспектора који се нису плашили да прогласе ништавом чак ни диплому првог обавјештајца БиХ.

Нажалост, тешко је вјеровати да ће његова добра намјера дати такве резултате да ће сви “менеџери” остати без диплома, јер они свакако нису “учили школу” већ како да се додворе ономе коме треба и како да на превару стекну што бољу позицију, па ће сигурно изаћи на крај и са просвјетним инспекторима.

Међутим, много озбиљнији проблем ће настати ако и када се испостави да су дипломе иза којих не стоји никакво знање законски потпуно чисте, јер су проведене кроз књиге и нема апсолутно никаквог основа да се у процедуралном смислу доведу у питање. Другим ријечима, шта ћемо са оним уредно акредитованим високошколским установама чије дипломе су са својих 180 или 240 ECTS једнако вриједне као и оне са јавних универзитета који још увијек имају какав-такав дигнитет, иако сви знају да практично не вриједе ни пет пара. А кад се каже „не вриједе ни пет пара”, ту се у ствари и долази до суштине која каже да је крајње вријеме да се направи јасна разлика и уведе другачији систем вредновања диплома.

Елем, то што је нека високошколска установа приватна, не значи нужно да не ваља и да се на њој стиче сумњива диплома и без икаквог знања. У Америци је високо образовање приватно, али диплома са Харварда вриједи неупоредиво више него са неког колеџа из Арканзаса. Да будемо прецизни, када у Америци кажеш да си завршио Харвард, сва врата су ти отворена, док са дипломом нижеразредних факултета ниси приспио нигдје.

Било би сјајно ако је крајња намјера предсједника Владе да тако буде и код нас и да се коначно одвоји жито од кукоља. А нема разлога да не буде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана