Кукићева пропаст

Жељка Домазет
Кукићева пропаст

Откако је Славо Кукић, по одлуци Предсједништва БиХ окићен титулом мандатара за састав Савјета министара и голубовима на грани је било јасно да неће добити подршку посланика у Парламенту.

Покушавајући седам дана да убиједи страначке вође како је управо он добитна комбинација за БиХ, Кукић је једино успио за ових неколико дана мандатарења, да свој мандатарски стаж умјесто три продужи, на неславних петнаест дана.

У цијелој овој играрији БиХ је поново добила једну тему више којом ће се бавити јавност и политичари, те по ко зна који пут изгубила вријеме, пропустила још неколико возова да достигне сусједе и поприми макар формално епитет нормалне земље.

Када се, како већ знамо, буду износили разлози за и против Кукића и дизале руке за гласање сасвим је извјесно да ће сви посланици из Републике Српске, уз евентуално једног уздржаног гласати против њега, док ће дебело подијељена Федерација успјети да га прогура у други круг гласања.

У другом кругу, када се наново буду пребројавали гласови, ваљда ће му бити јасно да ни у лудилу није смио рећи да је укидање ентитетског гласања добар потез за БиХ. Тиме је додатно зацементирао своју судбину још на парламентарној Комисији пред којом се представљао, а сљедеће сриједе добиће само печат за своје неславне покушаје.

Све ће се наново, по ко зна који пут у БиХ, вратити на почетак и лоптица упутити колективном шефу државе да још једном покуша цијелу причу вратити у уставне оквире.

Додатно ће се губити ново вријеме, слушати разлози за и против новог кандидата, а ова земља додатно губити вријеме кога већ одавно нема ни за шта.

Стога и не чуди она стара клетва - "Дабогда се о себи забавио" која је, по свему судећи, добрано заживјела у бх. политичкој реалности. Стога ће се наши политичари са техничком влашћу бавити сами собом, поручивати једни другима како и ко је крив, слуђени народ пребирати по празним џеповима и без посла и све ће то, како се чини, још потрајати.

Сви они који су нас до тога довели отићи ће на атрактивне дестинације да констатују како је море слано и ове године, потрошити новац који им је за нерад поклоњен и ову земљу гурнути још дубље у рупу до неког новог несувислог мандатара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана