Куда иде привреда

Маријана Миљић Бјеловук

Привреда Српске пада све ниже. Аларм да нешто треба урадити о питању заустављања то­г пада звони уназад већ неколико година, али нико га не гаси.

Како је кренуло, неће ни гасити. Већ неколико година, од када је упаљен аларм, чујемо само обећања и обећања, али их надлежни не спроводе у дјело.

Празних прича и обећања наслушали су се привредници, запослени, али и грађани. И како смо и навикли, слушаћемо их вјероватно и даље.

И док они обећавају, привредна слика Српске се само погоршава. Да је тако показује и најновија анализа Привредне коморе РС о пословању привреде у 2016. години према којој су лани привредници повећали обавезе, потраживања, али и губитак. Расла је и добит, али мањом брзином него губитак.

Тако су на крају 2016. године обавезе предузећа износиле 16,334 милијарде, док су потраживања достигла цифру од 4,729 милијарди.

Ови подаци јасно показују да привреда Српске показује своје посљедње трзаје и да ће, ако коначно нешто од тоне изговорених обећања не буде спроведено у дјело, и они ускоро нестати.

Презадуженост и немогућност наплате робе од купаца већ су велики број привредника довели у ситуацију да не исплаћују плате радницима, али ни обавезе према добављачима и држави.

С друге стране, и политичка ситуација у БиХ само доприноси томе да буде горе. Политичари умјесто да помажу - одмажу. Пребацују одговорност с једних на друге, али и скрећу пажњу са свих оних важних питања којима би требало да се позабаве.

Шта треба да ураде и на чему да раде одавно је свима већ познато. Не треба нико више да им понавља. Тога су свјесни и они. Само је питање хоће ли и имају ли жељу за то.

Ако не желе, онда нека се не чуде што свакодневно предузећа стављају катанац на браву, а запослени који су ту радили одлазе преко границе у потрази за бољим послом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана