Куда иде Босић

Жељка Башић
Куда иде Босић

Искључење некадашњег предсједника СДС-а Драгана Калинића из те странке изазвало је дубоке размирице и раздоре унутар ове странке и покренуло питање одстрањивања способних.

Калинић, који је, према ријечима некада прве лиге СДС-а, својевремено побјеђивао на свим нивоима власти и одржао рејтинг СДС-а као једне од најјачих странака у РС,  искључен је, кажу, вољом неколицине људи који се по искуству и политичким вјештинама никако не могу поредити са онима који су странку јачали и развијали у најтежим временима.

Упућени у политику те странке тврде да својом нетактичношћу и страхом за властиту будућност  људи из врха СДС-а одавно не размишљају у интересу странке него искључиво у властитом.  

Замјерају садашњем предсједнику Младену Босићу што је изазвао подјеле у странци умјесто да је пронашао модел којим би странка била на добити и, што је најважније, сачувала сада већ дубоко погажено јединство.

Замјерају му и то што свој став о Калинићу није раније изнио већ је то учинио са предумишљајем стављајући друге пред свршен чин.

Босићу и онима који га подржавају, највише су супротстављени  кадрови СДС-а који су безрезервно подржавали Калинићев повратак и који су остали при свом ставу да би својим искуством Калинић вратио моћ СДС-у, поготово пред мјерење снага на изборима у октобру.

На сједници Главног одбора СДС-а која је била посвећена питању Калинићевог искључења, дошло је до сукоба, вријеђања и најбоље су се показале подјеле унутар те партије.

A Калинић је само врх леденог бријега. Јер  у СДС-у заиста нешто озбиљно не штима одавно. Неки тврде да је попуцало по шаву због улоге странаца. Наводно Босић игра по диктату неких страних дипломата, као и они који очекују рехабилитацију, док је Калинић одбио ту улогу. Овакав став потпрекпљују и тиме што је Милован Бјелица на Главном одбору жестоко напао Калинића, а наводно је у Сокоцу покренуо питање његовог избацивања. Све то Бјелица, према изворима у СДС-у,  ради да би био враћен у политички живот.

На који начин ће све да се заврши и куда иде Босић показаће будући мјесеци. Он харизму и способност Калинића евидентно је нема, чак ни у блиједој копији некада првог човјека странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана