Куда гони СДА?

Мирјана Кусмук

Није се ни стишала бура унутар СДА око избора кандидата за предсједавајућег Савјета министара, током које је сарајевска централа кандидатуром Дениса Звиздића потукла фракцију СДА из РС, а већ им је стигла нова главобоља са иступима потпредсједника ФБиХ и бившег функционера СДА Мирсада Кебе који је највиши врх партије повезао са ратним злочинима муџахедина. И све документе однио тужиоцу.

Због свега тога не треба сумњати да ће данашња сједница Предсједништва СДА бити у најмању руку бурна, а да ли ће доћи до раскола унутар СДА и да ли ће фракција из РС обистинити своје пријетње о коначном отцјепљењу могло би већ данас бити познато.

Бољи познаваоци прилика унутар СДА сматрају да се то ипак неће  догодити с обзиром на дугогодишње сукобе унутар СДА у Републици Српској које ће Бакир Изетбеговић вјешто искористити јер за тактику "завади па владај" има више него погодно тло.

Познато је да су главни расадници кадрова СДА у Српској Сребреница и Братунац, али мање је познато да су та два страначка одбора у сталном сукобу. Борба коју воде више од десет година могла би се назвати "кадровском - жртвеном": ко ће се боље позиционирати у улози жртве и из тога извући више кадровске користи. 

Алфа и омега СДА у Сребреници годинама је Садик Ахметовић, некадашњи министар безбједности, стално настањен у Тузли. Алфа и омега СДА у Братунцу је Рамиз Салкић, садашњи потпредсједник РС, стално настањен у Тузли. Боље упознати са "ситуацијом на терену" тврде да је тешком муком спријечено да Ахметовић не изда инструкцију СДА у Сребреници да не гласа за Салкића на посљедњим изборима. Толико о тој љубави.

Она на чему та фракција гради свој унутрашњи утицај у СДА јесте стална радикализација стања у РС. Тако је потпредсједник РС Салкић прије неколико дана изазвао буру реакција изјавом да Дан Републике Српске код Бошњака изазива "нелагоду и гнушање",  те да се обиљежавањем 9. јануара "слави политика Караџића и Младића", и још и то како је у РС "у четири године рата направљено више масовних гробница него у цијелом свијету у том периоду".

Само коју седмицу прије те изјаве, Салкић је положио заклетву у Народној скупштини РС којом се обавезао да ће као потпредсједник  штитити и бранити Српску, радити у њеном интересу и интересу свих народа и грађана.

Али није то крај политичког лицемјерја Рамиза Салкића којем сметају институције Републике Српске, али му не смета да буде њен потпредсједник. Исто као што му није сметало да пола родбине удоми по разним службама општине Братунац, општине која се налази у саставу РС. Исто као што му није сметало да супругу са сталним мјестом боравка у Тузли запосли у СШЦ Братунац на одређен број часова који су јој били потребни да би могла да ради на факултету у Тузли, а смета му систем образовања у РС.

Политичко дјеловање Салкића најбоље одсликава прича о томе како је, приликом посјете једне делегације парламента БиХ Европском парламенту, својим радикализмом толико разљутио и Дорис Пак толико да је лупила шаком о сто и рекла:  "Јесте ли ви луди? Због таквих попут вас у БиХ више нико не жели да живи! Ја мом сину никада не бих дозволила тамо да живи. Оставите историју историчарима и бавите се како да народ има посао".

Али како људе у политици  ријетко воде принципи идеали, а много више трговина и интереси тако је посљедњих мјесеци дошло до техничке коалиције  Ахметовића и Салкића, који су закопали ратне сјекире у покушају да Адила Османовића "прогурају" до самог врха партије, када већ нису успјели до врха Савјета министара, и тиме подигну властите акције.

Имајући у виду ове унутрашње односе унутар СДА, реално је очекивати да ће Бакир Изетбеговић заиграти на на карту "раздора међу роговима у врећи". Јасно је да за то има више него плодно тло, али и Рефика Бегића који је једини од њих своју стално настањен у Братунцу и чији утицај у врху странке није занемарљив. 

Зато је тешко очекивати да ће Бакир доживјети судбину Златка Лагумџије, али је пожар који је распламсао Мирсад Кебо достављајући тужилаштву документе о ратним злочинима над Србима у Возући много тежа прича и за њега, и за Џаферовића и за Махмуљина. Тежа, јер њен расплет ипак неће моћи да исконтролише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана