Кућно царињење

Марина Чигоја

У мору проблема са којима се привредници у Републици Српској и цијелој БиХ суочавају коначно једна добра вијест. Кућно царињење при увозу сада ће бити доступно и фирмама у БиХ.

Поред извозног које већ неколико година постоји код нас и које је, према ријечима самих привредника, значајно олакшало пословање, сада ће такав вид царињења моћи да буде остварен и при увозу.

У пракси то значи да ће фирмама у БиХ, које добију одобрење од Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, бити омогућено да цијели поступак царињења обављају у кругу своје фирме, без потребе да одлазе у царинске терминале и без губљења времена и новца.

Чекања на терминалима и по неколико часова, а неријетко и по неколико дана на овај начин ће бити избјегнута. Наравно, за овај вид царињења потребно је испунити одређене услове, а прије свега оне које се односе на пословање у складу са законом и редовно измирење свих обавеза према држави.

Искуства привредника који су радили кућно извозно царињење показују да се, осим значајних уштеда у смислу скраћења процедура и времена потребног за поступак, могу остварити и значајне финансијске уштеде. Све то требало би да буде подстрек домаћим привредницима да испуне неопходне услове како би им било омогућено кућно царињење при увозу.

Наравно, не можемо а да не поставимо и питање евентуалних злоупотреба које би се могле јавити при оваквом виду царињења, јер је ипак овакав вид царињења поприлично компликованији од извозног. Сигурно је да ће УИО морати да има не само повјерење у фирму којој се овакав вид царињења омогућава, него и адекватне контролне механизме који ће спријечити могуће злоупотребе.

С друге стране, гледано из угла привредника који су данас преоптерећени разним наметима, омогућавање царињења мимо терминала сигурно представља велику олакшицу и свакако га треба поздравити.

Наравно, то је само један мали корак, јер је привреди која грца у проблемима потребно далеко више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана