Куцање на врата Европског суда

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља чији становници готово традиционално, сваке године, куцају на врата Европског суда за људска права у Стразбуру у нади да ће тамошње судије исправити грешке за које тврде да су их направили домаћи представници судске власти.

Посљедњи извјештај заступника Савјета министара БиХ пред судом у Стразбуру показао је да је и лани на адресу тог суда из БиХ стигло неколико стотина апелација у којима грађани траже одштету од БиХ јер сматрају да су им повријеђена права.

Укупан тужбени захтјев достиже готово пет милиона КМ, а једина срећа по ову земљу је што судије најчешће оцјењују да су постављени износи "пренадувани" и у случају да потврде да су подносиоци захтјева у праву, досуђују знатно мање износе.

То, међутим, не треба и не смије бити утјеха за БиХ.

Надлежни морају да постану свјесни проблема и да дају свој максималан допринос у проналажењу мање болних рјешења за буџет, а реалних за оне који су у неком периоду оштећени одлукама домаћим судова и власти.

БиХ је исплатила доста новца због изгубљених спорова, који су добили епилог у Стразбуру јер су тамошње судије рекле да су домаћи представници власти повукли погрешне потезе.

То се најчешће, између осталог, дешавало због неизвршавања правоснажних пресуда судова и дужине трајања поступака у БиХ.

Прозванима се свако мало скреће пажња на чињеницу да морају промијенити праксу, али мало који апел, захтјев или како год то назвали, на крају и допре до њих. Као, по свему судећи, и маса других ствари.   

БиХ губи новац на многим пољима, а Европски суд за људска права је само једно у низу.

Многе ствари надлежни пуштају низ воду, не желећи ни да се на тренутак запитају шта то раде, да ли постоји други излаз, а ако постоји, да ли има воље да се тим путем и крене.

Због таквог односа, нестручности или недораслости проблему и не треба да чуди да становници БиХ неријетко спас траже иза врата европских институција.

Друга страна медаље је да има и оних који су матичну земљу "добили" на суду у Стразбуру, али годинама чекају да надлежни одлуку спроведу у дјело.

БиХ је одавно требало да буде доведена у ред, али, нажалост, није и због тога трпе бројни њени грађани. И они који правду траже овдје и они који по њу одлазе далеко од својих домова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана