Крвава јошаничка статистика

Драго Тодоровић
Крвава јошаничка статистика

Иза злочина, који су припадници Aрмије РБиХ починили у праскозорје 19. децембра 1992. године у селима и засеоцима фочанске Јошанице, на десној обали Дрине, још одзвањају лелеци и не скида се црнина са уцвијељених људи.

То је својеврсно упозорење, упирање прстом на неправедну јавност, и домаћу у свјетску, да Јошаница мора наћи задовољење у осуди злочина и злочинаца, рекао је професор Милан Кулић, чија је породица такође пострадала у јошаничком погрому, на Никољдан, прије 17 година.

Међу жртвама злочина у Јошаници било је и троје дјеце – двоипогодишња Данка Тановић, Дражен и Драгана Вишњић, брат и сестра, од десет и 12 година старости. Српски војници су их нашли прободене бајонетом. Ноћ прије, дошли су из Фоче, код бабе и дједа, да заједно прославе крсну славу.

На кућном прагу, тада је убијен и 98-годишњи Раде Пљеваљчић. Кућа му је, потом, брижљиво опљачкана, па запаљена. Неки од преживјелих препознали су међу злочинцима дојучерашње комшије, са којима су годинама живјели у "братству и јединству".

Крвава јошаничка статистика каже да су злочинци, које су претходно постројили у насељу Садба код Горажда Заим Имамовић и Хаџо Ефендић, за кратко вријеме убили 56 Срба. Међу њима је 37 цивила – жена, стараца и дјеце. Само из села Оџићи погинуло је 28 људи.

Потпуно су спаљена српска села Гапићи, Оџићи, Брајковићи, Међановићи, Боговићи, Шкобаљи, Вашадићи, Острмци, Баждари, Бјелице... У пламену је нестало 68 кућа, силовано и убијено 18 жена и дјевојака. Убијено је троје дјеце, осам брачних парова, пет момака. Сва затечена стока је убијена.

У потоку, према Боговићима, било је масовно стријељање људи, који су поведени из својих кућа, присјећа се 24-годишња дјевојка, која је, кад је са мајком и братом заробљена, имала свега седам година. Сакрила се међу лешевима побијених Срба и преживјела.

Да ли су ова факта довољна да се прекине ирационално ћутање у Суду и Тужилаштву БиХ, који званично, поводом Јошанице, нису покренули ниједну оптужницу?

Преживјели чланови породица погинулих Јошаничана кажу да неће више само чекати, него и жестоко инсистирати да правда стигне убице. На то их обавезују све побијене жртве на Никољдан 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана