Крупни предмети и ситна риба

Жељка Домазет

Представник Тужилаштва БиХ у најмању је руку оштро реаговао када је шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур представио анализу о њиховом раду коју је урадила британски судија Џоана Корнер.

Тврдње и препоруке Корнерове да је неопходно обавити преглед и контролу оптужница које раде тужиоци Тужилаштва БиХ и престати са праксом подизања оптужница с циљем "испуњења норме" и након притисака медија или група жртава, очито су уболе у центар јер је портпарол Тужилаштва одмах изашао са тврдњама да ОЕБС и Мур хоће да угасе ову институцију, да је нападају и да не виде како је Тужилаштво БиХ најуспјешније у региону.

Тврде да Мур врши притисак на ову правосудну институцију, да се састајао са људима против којих се воде судски процеси, питају за хонораре Корнерове...

И поред Мурове тврдње да се препоруке сачињене од искусног судије не морају спровести и да их треба схватити као добронамјерне савјете, у Тужилаштву су става да ОЕБС и Мур врше удар на ову правосудну институцију.

Заборавили су из Тужилаштва да су међународни званичници у БиХ другачији од домаћих и да неће под притисцима ове институције доносити одлуке и вући потезе који њима одговарају, а којих у овој земљи има напретек.

Превидјели су то да се наводима "не можемо коментарисати одређене предмете" и "истраге су у току" не могу сакрити чињенице да четврт вијека не рјешавају случајеве "Добровољачка", "Тузланска колона", "Казани", "Атиф Дудаковић"...

А о таквим крупним предметима Корнерова управо говори.

Не могу се чињенице које годинама износе у јавности у првом реду породице жртава српске националности и које је потврдила Корнерова окарактерисати, како каже Тужилаштво, као притисак на ову правосудну институцију и као реваншизам и личне фрустрације Мура.

Ако Тужилаштво буде радило по досадашњем маниру и не буде препоруке британског судије схватило као добронамјерне, од те институције свашта још можемо да очекујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана