Крупне рибе

Жељка Домазет

Живко Будимир, кога је у столицу предсједника ФБиХ угурао високи представник, коначно је долијао.

Послије силних блокада ФБиХ, коју у посрнућу држи од прошлих избора до данас, ваљда је коначно схватио да се више предсједничка столица не може држати до унедоглед и користити за којекакве лоповлуке, опструкције, подмићивања, корупцију и којекакве махинације сваке врсте.

Мада је у својим веселим обраћањима јавности тврдио како штити Устав и законе, тај исти Устав и закони су га сатјерали у ћошак из кога више не може ни макац.

Не знамо шта је Будимир рекао инспекторима SIPA и тужиоцима који су дошли у кабинет, али је очигледно сатјеран у ћорсокак истурио свог портпарола да јавности каже да се позвао на имунитет, да није ухапшен и да је још у свом комотном кабинету. Тај назовипредсједник, који је у јавности махао Уставом и законима, послије упада инспектора и тужилаца јасно је да га није ни прочитао, нити су га те ствари занимале.

Овај бивши генерал, који је помиловао преко стотину најгорих криминалаца и убица, морао је знати прије него што је засјео у ову удобну фотељу да у Уставу којим је махао јасно пише да чланови извршне власти у које спада и његова функција не могу да се позову на имунитет, јер га по Уставу Федерације немају.

Да су инспектори и тужиоци имали пуне руке посла очигледно је и по томе, јер су претресали све што је дохватила Будимирова рука.

Не знамо да ли је SIPA упала у тренутку када је Будимир примао мито или договарао неке прљаве работе, али је јасно да је долијао. Није тачно познато колико је новца Будимир примио за све ове године, али је јасно да није ријеч о малим сумама када се зна да је у Мостару, гдје је такође имао кабинет, његовом шефу кабинета позлило.

Не знамо ни да ли ће силни новац који је прибавио криминалом, корупцијом и безакоњем сваке врсте искористити за адвокате, али је ваљда и лаику јасно да га више не може спасити ни високи представник, па ма како се он звао.

Без обзира на Будимира, ваља похвалити акцију SIPA. Полако ће на ред доћи друге крупне рибе које већ годинама пливају у мутним водама ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана