Крупне и ситне рибе

Жељка Домазет

У БиХ се све претворило у неку врсту условљавања и трговине, а то показује и актуелна политичка прича око именовања директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА). Иако је конкурс за директора СИПА већ одавно завршен и пропуштена прилика да се именује најуспјешнији, по свему судећи на то именовање ће се још сачекати док се не истргује за челну позицију директора ОБА на коју СДА већ одавно планира да наново устоличи Османа Мехмедагића.

Иако је министар безбједности БиХ након одустајања Перице Станића као прворангираног, предложио за челну позицију СИПА актуелног директора полиције Републике Српске Дарка Ћулума, цијели процес је закочен јер су бошњачки министри затражили од предсједавајућег Савјета министара да се са тим сачека док се ствари око директора ОБА не посложе и да та два именовања иду у пакету.

С друге стране поред ултимативног захтјева СДА да први човјек ОБА и даље буде Мехмедагић стоји и питање валидности његове дипломе као и многе друге ствари које су се везивале за незаконито прислушкивање и праћење. У овом тренутку је заиста незахвално коментарисати како ће се ствари  у вези са валидношћу Мехмедагићеве дипломе завршити, али је очигледно да ће именовање директора СИПА сачекати да се цијела ова ситуација разјасни и распетља, тако да ће Република Српска још извјесно вријеме остати без ове важне позиције у безбједносном сектору, а све то вријеме Осмица ће  руководити ОБА док се наново не изабере он или евентуално неко други.

Поред чињенице да је Република Српска због политичких игара ускраћена за важну челну позицију у безбједносном сектору, и први човјек Заједничке комисије за надзор над радом ОБА је из бошњачког народа и из ФБиХ што до сада није био случај. У свему томе ваља имати на уму и чињеницу да је због некомплетног именовања Савјета министара Република Српска још увијек ускраћена за именовање замјеника министра безбједности БиХ, а када ће се ова позиција попунити још увијек нико не наговјештава. Имајући у виду све те чињенице јасно је да је безбједносни сектор на нивоу БиХ ван контроле представника из Републике Српске, па неће бити чудо да се и убудуће зарад неких партијских интереса у овој земљи и даље бити монтиране којекакве афере, а прави кривци пролазити неокрњени.

Уосталом кад се у земљи попут БиХ безбједносни сектор нађе под палицом политике није чудо што крупне рибе пливају неокрњене, а ситне се потапају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана