Кругови

Ведрана Кулага Симић

Да је дата политичка ријеч стално на климавим ногама, показало се поново у БиХ, а та слика је дошла, као и обично, веома брзо након договора са краја прошле године који су увјеравали да ће овај пут бити другачије. Али неће.

 

Одједном се јавила потреба за ревизијом још свјежих договора, додатним разговорима о недостајућем министру за људска права и избјеглице БиХ, о томе ко кога треба да представља у власти у Републици Српској и ФБиХ, као да је јуче заустављен рат, потписан Дејтонски споразум, БиХ почела да ради на новим основама... А од тога је прошло четврт вијека.

Савјет министара БиХ је прорадио, иако у крњем саставу, са закашњењем од годину и нешто, тако и Парламент на заједничком нивоу власти. Усвојени су акти који су са мртве тачке помјерили одређене ствари, али није требало много времена да прође, а да на трон поново засједну политичке трзавице између оних који су добили највеће повјерење на посљедњој провјери код бирача у овој и оваквој земљи.

Посљедњих дана углавном се прича о сређивању стања у ФБиХ, гдје још ни на помолу нема нове власти. Нове у смислу да у фотеље на највишем нивоу још нису засјели они који су то добили захваљујући гласовима на изборима у октобру 2018. године.

Оптимизма имамо на претек, али конкретних ствари ни у најави. Као што у том дијелу нема ни српског живља. Неоспориви доказ за то су статистички подаци, који говоре да је број Срба у ФБиХ на нивоу грешке, да немају права која би требало да имају као конститутиван народ, те да масовније огњишта обнављају једино у Кантону десет, гдје су већински у неколико средина.

У неким кантонима, и то према уставним одредбама, нема ни српског језика ни ћирилице, а ни воље да се таква слика промијени макар на папиру, јер не спроводе у дјело одлуке судова који су наложили да се то уради.

Али има борбе о позицији потпредсједника ФБиХ из реда српског народа. И док из СДА истичу да неће дозволити да неко из странака са сједиштем у РС засједне у ту фотељу, из највеће политичке партије у Републици Српској, а која има завидан број делегата у федералном Дому народа, истичу да имају право на то. Највећа бошњачка партија тврди да неће подржати идеју о томе док потпредсједник Федерације има значајна овлашћења, додајући да је позиција потпредсједника Српске редукована на протоколарне функције. Траже, успут, и једно од министарских позиција у Влади Републике Српске, иако Влада РС ради већ дуже од године, а у ФБиХ још није ни почела.

И тако се враћамо полако на почетак. На то ко шта тражи, а не ко шта треба да ради. Условљавање је, нажалост, један од начина на који функционише БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана