Крсмановићева посла

Радмила Ђевић

Натпросјечно топли септембарски дани и просјечно врела предизборна кампања главне су карактеристике ове јесени у Фочи. Само што су истражни органи одморили током љета, кренуле су нове афере, предмети и злоупотребе. Иако се још није завршила прича о злоупотреби службене дужности актуелног начелника Фоче Здравка Крсмановића о покушају куповине имовине предузећа "Србињепревоз", и иако још није донесена правоснажна пресуда којом се потврђује казна од шест условних мјесеци и новчаних трошкова, Крсмановићу се већ приписују нове злоупотребе!

Нова варница врцнула је новом пријавом против Крсмановића полицији у Фочи. Замјерају му да се оглушује о Закон о јавним набавкама, не објављује тендере о извођењу радова у "Службеном гласнику БиХ". На асфалтирању улица и путева које је у току у предизборној кампањи ангажује фирме из других градова и средина, занемарујући локалне, прави веће трошкове, а новац се троши из општинског буџета. Пријаву о противзаконитом поступању не поднијеше ни моћници, ни политичари, ни страни ни јак домаћи фактор, пријава је приватна, стигла од грађанина.

Грађани, ипак, примјећују шта и како раде они које су бирали за власт, а која је дужна да испостави рачун за сваку утрошену марку.

Није ово први пут да се Крсмановићево име доводи у везу са злоупотребама и малверзацијама. Замјерали су му раније да му је сумњив сваки тендер, да му је пракса да уведе раднике у посао, а тек касније ретроактивно прави документацију, да ангажује грађевинске фирме из Сарајева и Горажда. Истина, ревизори никада нису ушли у траг великим малверзацијама, а неправилности је и те како било.

Крсмановићу се свакодневно приписивало "арчење" буџетског новца, огромни судски трошкови, кршење Закона о локалној самоуправи, непоштовање Статута општине Фоча, прекорачивање овлашћења, па чак и оглушавање о Кривични закон РС. Намјештање послова својим кадровима, запошљавање пред изборе, афере у вези са изборним гласовима, блиске везе са Сарајевом, несарадња са својом Владом...

Јесте предизборна кампања у току, не само у Фочи, али Крсмановић је актуелан и кад није кампања. Да ли постоје или не постоје тендери, злоупотребе око јавног оглашавања и да ли се Крсмановић и даље оглушује о законе РС утврђиваће сљедећих дана истражни органи. Једно је сигурно, осим истражних органа, Крсмановића свакодневно провјеравају и грађани Фоче!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана