Кромпир и млијеко

Ма­ри­на Чигоја

Коначно једна добра вијест и за пољопривредне произвођаче у БиХ. Европска унија ускоро би требало да да зелено свјетло за извоз кромпира из БиХ на њено тржиште. Године мукотрпних преговора и бројних контрола коначно су уродиле плодом и Европа је коначно одлучила да нам колико-толико отвори своје тржиште.

Информација да је ЕУ утврдила да у БиХ нема прстенасте трулежи кромпира, што је био основни проблем због којег ово поврће није могло на европску трпезу, охрабрила је домаће произвођаче који се суочавају са бројним проблемима, прије свих, прекомјерним увозом и немогућношћу пласмана својих производа ни на домаћем тржишту. Након што извоз и дефинитивно буде омогућен, вјерују да ће доћи и до повећања производње која је посљедњих година у паду.

На овом примјеру се показало да и у БиХ надлежне институције могу да раде координисано и с циљем помоћи и развоја домаће производње. Овај примјер требало би да слиједе и институције задужене за омогућавање извоза млијека. Не треба заборавити да, због нерада надлежних, произвођачи млијека имају велике губитке јер већ скоро двије године не могу да извозе на једно од најзначајнијих тржишта као што је хрватско. Иако је много времена прошло, надлежни нису далеко одмакли и чини се да је пред мљекарима још дуг пут да би дошли до европског тржишта. У међувремену, залихе млијека се гомилају, а произвођачи ни преговорима ни протестима нису успјели да натјерају надлежне да раде свој посао и заштите домаћу производњу. Јер осим немогућности извоза, мљекари, али и сви домаћи произвођачи имају великих проблема због потпуно отворених граница БиХ за увоз. И док код нас долазе субвенционисани производи извана са којима домаћи, управо због тих субвенција не могу да се носе, произвођачима из БиХ страна тржишта остају затворена јер држава не чини ништа да им помогне. Надајмо се да ће се одговорни за рјешавање проблема у вези са извозом млијека коначно покренути са мртве тачке и помоћи домаћим мљекарима да добију дозволу за извоз јер ће се, у супротном, и ови произвођачи наћи у великим проблемима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана