Крњи гранични прелази

Ведрана Кулага Симић

БиХ кубури са бројним проблемима на свим странама. Има их на извоз - од најситнијих до најкрупнијих, а у том низу стање на граничним прелазима заузима посебно мјесто.

Лоша инфраструктура, непостојање бројне опреме неопходне за преглед возила, прије свега камиона, само су дио онога што недостаје на нашим граничним прелазима. А најгоре од свега је што тај проблем није од јуче. Ни од прекјуче.

Тек петина граничних прелаза БиХ испуњава потребне услове и стандарде у погледу инфраструктуре потребне за ефикасно обављање провјера и то се махом ради о новим прелазима, док су стари понајприје само то - стари.

Гранични прелази су, може се рећи, слика једне земље. Ту су први утисци које туристи или превозници стичу када долазе у једну земљу, а гледајући какво је стање на већини прелаза у БиХ, многима може само да се смучи и да се моле да што брже прођу дотрајале кућице и импровизоване просторије за "детаљне" прегледе робе када се ради о превозницима.

У цијелој причи о граничним прелазима можда је најгоре то што сви знају и виде какво је стање, а мало ко нешто ради да би стање на прелазима, а тиме и безбједност свих грађана ове земље, било подигнуто на знатно виши ниво.

И превозници годинама упозоравају на бројне недостатке на улазу, односно излазу из БиХ. То оставља велике посљедице и на привреду и уопште рад превозника, који због начина рада на терминалима и уопште прелазима губе и вријеме и новац.

Стање на граничним прелазима под хитно треба мијењати, а не само упразно сваке године причати о томе, а истовремено већ у рукаву имати изговор да новца, за те намјене, нема.

Има и биће га, али под условом да се поставе приоритети, а не да се вријеме губи у размишљању да ли постоји још иједно радно мјесто које није измишљено за партијске послушнике и које је још слободно.

Граничари у овој земљи, имајући у виду услове у којима раде, веома добро испуњавају своје обавезе, али надлежни треба да им помогну подизањем услова на граничним прелазима на далеко виши ниво.

Тим потезом ће поправити стање, ојачати контроле, подићи  безбједност грађана БиХ и туриста, али и отворити бржи пут превозницима како би добили сталну трку са временом и на циљ довезли исправну робу. Овако, како сада ствари стоје, то је немогућа мисија, а сви су на губитку.

Рјешења има, али и новца. Требају само разум и воља виших нивоа власти за стварне потребе ове земље и њених грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана