Кризна доба

Ведрана Кулага Симић

БиХ је од момента добијања свог оквира постојања и правила понашања у Дејтону готово стално у некој кризи. Ријетки су мјесеци у њеном календару били у знаку истинске жеље и воље за напретком и развојем, јер се увелико још копља ломе на политичкој сцени због различитих погледа и на њену прошлост, а посебно на будућност.

 

На путу свих тих домаћих криза, често и вјештачки произведених, нису нас мимоишли ни потреси на глобалном нивоу. Посљедња пандемија оставила је и оставља бројне печате, а веће посљедице на економију и живот вребају због руско-украјинског сукоба.

Цијене свега и свачега, а понајвише основних животних намирница, из дана у дан све више дивљају, а повампирили су се и бројни домаћи политичари, јер су све снаге усмјерили на долазеће изборе и придобијање гласова. У тој трци спремни су, као и увијек, на све, махом обећавајући ружичати живот, а у ствари ријечи су им, углавном, средство којим крче пут до својих циљева, а бирачима шта остане од свега тога.

Одговор БиХ на економске изазове који озбиљно пријете да још добар дио становника ове земље доведу на руб егзистенције дао је праву слику стања. Немогуће је отети се утиску да ће и криза проћи док се они који одлучују о свему усагласе шта треба да ураде да би превазишли ову кризу која није нимало безазлена за оне који живе на минималцу и са неким просјеком, ако гледамо податке на папирима.

Једна од идеја која се родила, и о којој се већ дуго расправља с циљем, како тврде помоћи грађанима, јесте увођење диференцијалне стопе ПДВ-а да би смањили тај намет на основне животне намирнице. Опозиција је имала свој приједлог. Прошао је хитно на једној сједници парламентарног дома у Сарајеву, а у другој је прихваћен, али уз одлуку да, ипак, све иде у редовну процедуру да би покушали доћи до прихватљивог, ефективног и спроводивог рјешења. У мору ставова који су изронили на површину појавило се мишљење Управе за индиректно опорезивање БиХ, институције надлежне за ту област, да оно што је прошло дио процедуре није добро, али да ће се, ако буде усвојено до краја, повиновати и већ некако спровести одлуку у дјело.

И тако смо поново ушли у један лавиринт из којег ћемо, као и увијек, тешко изаћи. Можда тек када прође ова криза, али је у овом моменту једно сасвим сигурно, а то је да се олако дају приједлози и гурају у процедуру, прије него што се сагледају све могућности. Али битно је убрати који политички поен и искусно опет замазати очи баш онима без којих не могу доћи до тог циља, а који су им, махом, због тога важни, поготово како се ближи вруће љето и одлучујућа изборна јесен.

Народу у овој земљи, ма каква год да била, потребна је помоћ, а праву ће добити тек када сви који учествују у њеном политичком животу искрено и пожеле да помогну и на тај начин оправдају енормне износе који им, радили или не радили, стижу на рачуне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана